14 maj 2007

dgmpk: att äga eller inte äga

Dgmpk = De Gröna i Malmö På Kongress. Mp Malmös och mina åsikter inför kongressen 17-20 maj.

Proposition 10.1 Förslag på kriterier för statligt ägande av företag
Eftersom Alliansen rear ut Sveriges statliga företag så tänkte riksdagsgruppen och partistyrelsen att det vore på sin plats att vi gröna diskuterade igenom var vi egentligen står i den här frågan. Det skulle kunna ses som en höger-vänster-fråga, där vänstern vill förstatliga och högern sälja ut.

Jag ser det mer som att är en grå-grön-fråga, eftersom vänstern och högern tycker att ägandeformen är det intressanta och vi tycker att kvalitetsfrågan är viktigare. Därför blev vi i Mp Malmö förvånade över att PS inleder propositionens att-satser med att föreslå att vår utgångspunkt i frågan ska vara att ägandet bör minskas. Därefter kommer några att-satser inom vilka områden som statligt ägande ska få förekomma.

Mp Malmö kommer inte att rösta för att-sats 1 och kommer istället att försöka komplettera propositionen med inom vilka områden som statligt ägande inte ska få förekomma.

(Vi vill även diskutera snask, att PS utreder en samlevnadsbalk, slopa regleringen av valbarhet, förbjuda pälsimport, byta namn, införa ett federalistiskt Sverige och slopa köttsubventioner).

Andra bloggar om statligt ägande.

5 kommentarer:

 1. Anonym17:44

  Men om man ställer frågan "är det rätt att staten äger företag i syfte att finansiera offentliga sektorn?" så måste man ju faktiskt ta ställning till den ändå.

  SvaraRadera
 2. Och ett grönt svar blir: det beror helt på vad för slags företag, hur det isf ska bedrivas och hur den marknaden ser ut utan ett statligt ägande.

  SvaraRadera
 3. kul! mp-borås och åtminstone delar av resten av mp-sjuhärad kommer inte heller rösta för att-sats 1. vi tycker det känns fel att skriva att ägandet ska minska, lika fel som det känns att skriva ut att det ska öka. eftersom man måste se till varje enskild fall.

  dessutom kommer vi tillägsyrka om att brödtexten "att utförsäljningar ska ske på markandsmässiga villkor" ska in som att-sats-

  SvaraRadera
 4. Great minds think alike.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker det känns oerhört grönt att ge medborgare och/eller arbetstagare förtur vid utförsäljningar. Givetvis i syfte att minska maktkoncentrationen. Tanken man hade vid utförsäljningen av Telia var bra, att alla fick köpa, men att det fanns ett maxantal på hur många som fick köpa. Men jag har ett mer långtgående skäggigt förslag också, jag kanske bloggar om det.

  SvaraRadera