8 maj 2007

dgmpk: ett federalistiskt Sverige

Dgmpk = De Gröna i Malmö På Kongress. Mp Malmös och mina åsikter inför kongressen 17-20 maj.

Proposition 3.1 Hur ska Sverige styras
Den statliga ansvarskommittén har utrett något så simpelt som samhällets struktur (kommun, landsting, stat), bland annat för att öka medborgarinflytande och ansvarsutkrävandet. Kommittén har vaskat fram fyra förslag för hur ett framtida Sverige ska kunna se ut. Kongressen ska ta ställning till vilket förslag som Miljöpartiet förordar.

Partistyrelsen föreslår "regionalisering", dvs att permenenta de försöksregioner som idag finns i Skåne och Västra Götaland och bilda fler. Men Malmös lokalavdelning vill gå ett steg längre. Vi vill omstrukturera Sverige till en federal stat á la USA eller Schweiz, där de olika regionerna blir självstyrande och tar över en del av lagstiftandet från staten och makten därmed flyttas neråt.

Medlemsmötet var nog själv lite förvånat, men argumenten var bland annat att den federalistiska tanken ligger närmare den gröna ideologin (även om vi oftare pratar om decentralisering i sig).

Det blir en spännande match på kongressen.

(Vi vill även slopa köttsubventioner).

Andra bloggar om federalism, ansvarskommittén.

4 kommentarer:

  1. Klart att det är federalism som ligger närmast grön ideologi.

    Varför var medlemsmötet förvånat? (Jag utgår från att det inte har med det missbruk av ordet federalism som förekommit i den svenska EU-debatten, där federalism kopplats ihop med centralisering.)

    SvaraRadera
  2. Det var nog mest att det inte fanns några indikationer på att vi skulle gå på något annat än PS' regionaliseringslinje innan mötet, men under diskussionerna växte en ganska gemensam linje fram. Det var kul! :)

    Hur resonerar Göteborg kring proppen?

    SvaraRadera
  3. Okej. Kul med en oväntad vändning. :-)

    Jag vet tyvärr inte. Har inte hunnit med att gå på nåt möte.

    SvaraRadera
  4. Undrar varför s hade 6 ledamöter i kommittén...

    SvaraRadera