9 maj 2007

dgmpk: för övrigt anser vi att vi ska byta namn till De Gröna

Dgmpk = De Gröna i Malmö På Kongress. Mp Malmös och mina åsikter inför kongressen 17-20 maj.

Motion 13.15 Partinamn
De flesta gröna partier i Europa heter "De Gröna" eller något motsvarande. Miljöpartiet la till "de gröna" som ändelse 1985 för att betona samhörigheten med resten av den gröna rörelsen. Nu tycker motionärern (Mp Ånge) att det är dags att ta steget fullt ut och skala av "Miljöpartiet" från namnet. Anledningarna är många, men det som brukar framhävas som huvudargumentet är att visa vår politiska bredd. Att vi ofta uppfattas som ett enfrågeparti är kanske inte konstigt. Det finns en anledning att andra partier inte heter Skattesänkarpartiet de moderata eller 200 000 nya jobbpartiet de vänstra.

Namnbytet har diskuterats livligt under åren och många gröna profiler har uttalat sig positiva, som Zaida Catalán, Einar Westergaard och Birger Schlaug. Även nuvarande språkröret Peter Eriksson har uttalat sig positivt för ett namnbyte.

Sedan gårdagens medlemsmöte har telefonen hos våra ordförande gått varma: Kvällsposten kör en dagens fråga och DN, Aftonbladet, ETC och flera andra tidningar är intresserade.

(Vi vill även införa ett federalistiskt Sverige och slopa köttsubventioner).

Andra bloggar om de Gröna, namnbyten.

1 kommentar:

  1. Jag tycker definitivt att det är en bra idé att byta namn!

    De Gröna är ju också Queerpartiet och Solidaritetspartiet, för att ta ett par exempel...

    SvaraRadera