28 december 2009

årskrönika 1/10: årets konsert/scen

Även i år är de regelrätta konserterna utkonkurrerade för teater- och musikalupplevelser. Jag lyckades se Ane Brun på Cirkus, men det är nog snarare amatörteaterversionen av Momo - eller kampen om tiden och Carl Olof Berg stand up som puttrar precis utanför topp 3.

High School Musical (Göta Lejon, februari): Eftersom jag och Maria genom åren utvecklat en djup fascination för High School Musical-fenomenet skaffade vi självklart biljetter till den svenska scenversionen. Detta dock pre-Kevin Borg, utan istället med de charmiga norrländska tonåringarna Caroline Johansson Kuhmunen och David Lindgren. Gulligt, glättigt och fartfyllt.

Asylshopping (Teater Scenario, mars): Föreställningen so man önskade att Tobias Billström skulle se och kanske den föreställning då jag på allvar insåg vilken stjärna skådespelaren Helena Sandström är. Starkt och stundvis obehaglig gestaltning av verkligheten för asylsökande i Sverige.

De tre musketörerna (Stockholms stadsteater, december): Svensk musikalscens riktiga stjärna Johannes Bah Kuhnke i en Moulin Rouge-doftande föreställning med den gamla musketörberättelsen uppblandad med moderna pop- och rockklassiker och -karaktärer. De tre timmarna flyger förbi till tonerna av Europe, Madonna och Michael Jackson. Världsklass.

Madonna Sweet & Sticky tour (Ullevi, augusti): Den avgående popdrottningen gjorde ett efterlängtat Sverigebesök och vi tog en spontan road trip till Götet i augusti. Självklart en stor konsertupplevelse med några riktigt vassa nummer... Samtidigt spöregn, kissnödig bland tiotusentals hoppande fans och ett obegripligt folkmusiksegment.... Högt och lågt, men i konsertväg bland det största jag sett.

I backspegeln: 2008, 2007, 2006, 2005

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar