10 januari 2009

idag demonstrerar vi

"Både Hamas och Israel avvisade på fredagen en resolution från FN:s säkerhetsråd som kräver "omedelbar och hållbar" vapenvila i Gazaremsan. I stället beslöt det israeliska säkerhetskabinettet att fortsätta krigföringen, samtidigt som Hamas manade sina anhängare att öka det väpnade motståndet." (DN)
Schlaug påminner om att om Gaza hade varit Sverige så hade vi haft 5000 döda och 20 000 lemlästade. Samtidigt fortsätter Hamas att skicka raketer in i Israel. De civila offren ökar för varje dag. Israel har skjutit mot ännu ett hjälpfordon.

Jag har de senaste dagarna upprepat att Mellanöstern inte är någon fotbollsmatch. Det är ovärdigt att välja en sida och "heja på" och då antingen försvara massakern i Gaza för att "Israel har rätt att försvara sig" eller börja stödja Hamas, som inte ens anser att Israel har rätt att existera. Men i Sverige stannar debatten på nivån "vem är värst/var dum först" när höger/vänster-falangerna kommer igång.

På en av demonstrationerna i Malmö 2006, mot den sommarens bombningar av Libanon och Palestina förekom det obskyra handlingar, som brännande av den israeliska flaggan och hakkors. De Gröna lämnade då manifestationen och kontrade då med en egen fredsmanifestation som både de judiska, palestinska och libanesiska grupperna bjöds in till.


Idag demonstrerar vi för freden i Mellanöstern, först kl 13 på en manifestation på Sergels torg, arrangerad av paraplyorganisationen Gaza Solidaritet, där bland andra Palestinagrupperna ingår. Jakop Dalunde är en av talarna.

Därefter, kl 16, ska jag till Immanuelskyrkan där Bengt Westerberg (Röda Korset) är konferencier för I solidaritet med krigets offer, en ekumenisk stödgala arrangerad av Amnesty, Diakonia, Kvinna till Kvinna, Rädda Barnen, Röda Korset och Immanuelskyrkan. Peter Eriksson är en av talarna.

Parollerna är:
- vapenvila inleds omedelbart
- blockaden mot Gaza och dess invånare omedelbart hävs
- alla parter respekterar den humanitära rätten och de mänskliga rättigheterna och verkar för att skydda civilbefolkningen
- en fred som bygger på folkrätten där två stater, Israel och Palestina, kan leva i fred sida vid sida.

"Det israeliska övervåldet är oacceptabelt. Ett omedelbart krav är att båda parter inleder ett eldupphör, samt att israelisk militär inleder ett tillbakadragande från Gaza (...) Det är helt nödvändigt att Sverige aktivt arbetar för att få till stånd en FN-resolution som gör det möjligt för världssamfundet att skicka in skyddstrupper" (Peter Eriksson)

1 kommentar:

  1. http://jdi-y.blogspot.com/2009/01/mnsklighet-efterlyses.html

    SvaraRadera