1 januari 2009

mellanöstern är ingen fotbollsmatch

De senaste dagarnas debatt om de tragiska händelserna i Mellanöstern gör mig som vanligt besviken på svenskt debattklimat. I ingen annan fråga är verkligheten så svart/vit.

Den ena falangen, nämner aldrig, och blundar därmed för, Hamas roll i konflikten, offer för självmordsbombare och de civila förlusterna i Israel. När någon spränger sig på en buss innebär det att oskyldiga människor, däribland barn sprängs i bitar. Det framstår som att israeler är onda av naturen och att det är enskilda israeler som krigar, drivna av hat, och inte genomruttna militära strateger.

Den andra falangen lägger allt krut på att försvara Israels rätt till militärt försvar. Men verkar inte ha någon förståelse för att Israel trots sin roll som ekonomisk stark demokratisk stat upprepat bryter mot FN-resolutioner och spränger civila mål som universitet och lekande barn i luften.

(Det konstigaste pseudo-debatten handlar om huruvida Gaza är tätbefolkat eller inte. Vem bryr sig? Det som händer vore lika allvarligt oavsett hur tätt de civila bor.)

Och så debatterar de två falangerna hur onyanserade den andra falangen är. Och slänger sig med uttryck som att det här är "den lättaste konflikten i världen att ta ställning till". Och ingenstans hör jag någon sansad diskussion om de positiva israel-palestinska fredsiniitiativen som faktiskt finns på grästrotsnivå. Det är där resurser ska pumpas in. Stötta de positiva krafterna, dra undan resurserna från de negativa. Svårare behöver det faktiskt inte vara, i teorin.

2006 skrev jag om det här i Sydsvenskan: "Problemet med svenskt debattklimat är att högern och vänstern radar upp sina startelvor på varsin planhalva och försöker göra mål utan att bry sig om fair play. Men konflikten mellan Israel och Hizbollah är ingen fotbollsmatch. En invecklad internationell konflikt handlar visserligen om att välja sida, men inte mellan bombräder och raketer, utan mellan krigsföring och fredsföring."

Grön Ungdoms Maria Ferm och Fredrik Frangeur skriver i ett nyhetsbrev: "Hittills har över 345 personer mist livet till följd av Israels raketattacker över Gaza. Många har varit civila, många har varit barn. Samtidigt flyger Hamas raketer längre in i Israel än tidigare, och nu måste omvärlden arbeta för att fred uppnås mellan Israel och Palestina redan under 2009."

För fler gröna tankar, läs gärna Emma Grön och ovan nämnda Fredrik Frangeur.

1 kommentar:

  1. Håller helt med dig.

    Var är analysen? Inga "varför händer detta nu"?
    Konflikten ligger ju "rätt" i tiden, Israel vet inte hur Barack kommer att hantera dessa kriser i framtiden, däremot kan man lita på Bush. Bäst att smida medans järnet är varmt.

    SvaraRadera