2 januari 2009

nej tack, Liberati

"[V]i ska verka för att folkpartiet, centern och miljöpartiet ska bli ett parti. Vi vill ha ett starkt liberalt mittenparti i svensk politik." (Liberatis Alexander Bard i Sydsvenskan).

Ibland verkar det råda någon slags missuppfattning att "mitten" skulle vara någon slags ideologisk hemvist. "Mitten" är ju rimligtvis ett begrepp som står i relation till ytterkanterna till höger och till vänster. Att man till exempel tycker att Vänsterpartiet känns för oppositionellt och statskramande och att Moderaterna känns för hårda och prioriterande av de som redan har. Men bara för att partier står långt från V och M betyder det inte att man har något gemensamt.

Jag kan köpa resonemanget att C och Fp borde fusioneras. Båda kallar sig för liberala och eventuella skiljelinjer mellan partierna känns mer som slumpen eller partitaktik snarare än ideologiska avvägningar. Fp gillar kärnkraft och att flirta brunt lite mer, C gillar bönder och innebandy lite mer. Men när man föreslår en sammanslagning av två liberala partier och ett grönt har man missat något.

Som jag skrev i "grön ideologi for dummies" så har grön ideologi delvis influerats av liberlismen. (Ibland kan man känna att vi överträffar de liberala partierna i liberalism.) Men det finns ju en anledning att vi gått vidare och lämnat liberalismens svagheter bakom oss...

Några exempel;

Synen på marknaden och "den osynliga handen". Liberaler verkar tycka att politikens roll är överspelad och att marknaden med dess aktörer, möjligen påtryckta av konsumentmakt, kommer att lösa världsproblemen. Liberaler är generellt emot alla förslag till regleringar, oavsett om det gäller oberoende kontroll av förhållanden på västvärldens fabriker och plantage i Asien, Latinamerika, förbud mot giftiga ämnen eller att använda skatteinstrumentet för att stimulera hållbar konsumtion.

Synen på makt. När man pratar jämställdhet och lika rättigheter med liberaler är en ofta återkommande linje att det är de formella hindren som ska undanröjas, typ lika rösträtt och jämställd tillgång till arbetsmarknaden (tänk jämställd militärtjänstgöring). Men därefter är det individens ansvar att ta sig fram. Men vi gröna har en mer postmodern inställning till makt och menar att det i minst lika stor grad är de normer som begränsar våra livsval utifrån genus, etnicitet, ålder, sexualitet etc som måste förändras.

Synen på människans roll på planeten. Liberalismen är en extremt människocentrerad ideologi som ser andra livsformers värde enbart i form av dess värde för människan. En djurart är skyddsvärd enbart för att det är ekonomiskt rationellt med biologisk mångfald, klimatkrisen ska lösas enbart för att den i sin tur kommer att leda till en ekonomisk kris.

Lägg sedan till att just de svenska liberala partierna de senaste åren skuttat iväg åt extrema håll i frågor centrala för miljöpartister, som asyl/integration, integritet, energi är en historia för sig.

edit: Philip plockar upp tråden och håller dels med om att "mitten" inte är en ideologi men tycker samtidigt att eftersom högern och vänstern har saker gemensamt så har även mitten det. Jag tror vi skriver förbi varandra.

7 kommentarer:

  1. Kunde inte sagt det bättre själv! Bra bloggstart i år...

    SvaraRadera
  2. Bard verkar leva lite i en fantasivärd. Bloggade om vad han sagt utifrån PPs argument och har personligen suttit med i en hearing där han bara sa en massa dynga.

    Tror inte som många folkpartister vill slå ihop sig med er heller :)

    SvaraRadera
  3. Anonym21:58

    Bard har iaf rätt i att mp har blivit ett liberalt parti.

    SvaraRadera
  4. Anonym12:07

    Eller så är kanske inte citatet helt rätt? Tycker artikeln är ganska hoppig liksom...

    Frågade ett par andra i Liberati och det verkar inte som att de har en gemensam linje där, men kanske att just Bard vill det.

    SvaraRadera
  5. Anonym12:18

    Nja, det kanske inte är utifrån de utgångspunkterna som du tillskriver libreral ideologi som Liberati främst tar sina utgångspunkter när vi diskuterar.

    Håller med om din analys av att dagens "liberala" partier har hamnat fel där du beskriver. Men det är ju därför Liberati vill verka? Kanske lite ogint att både kasta paj på den som vill förändra och samtidigt klumpa ihop den med en av kritikpunkterna?

    Sammanslagning av partierna är nog mest utopisk som jag ser det. Mest ett sätt att kanske lyfta frågan om att det finns mer gemensamt i den politiska "mitten" än vad blockpolitiken idag medger. Det i sig tycker jag inte tjänar samhället bra.

    SvaraRadera
  6. Jag kastar inte paj på Liberati, Claes. Jag tackar bara nej till Alexanders tanke om en fusion fp+c+mp. Det är orimligt att slå ihop partier som inte delar ideologi.

    Om det utopiska målet vore en grönliberal regering däremot skulle jag förstå resonemanget.

    SvaraRadera
  7. Anonym13:19

    Nja, visst kastade du lite paj genom "guilt by association" :-) Vilket vi väl får tåla?

    Det var ju just för att kritisera att liberalism inte borde medge fps många felsteg som Liberati fick sin livsluft.

    Jag har faktiskt inget konkret minne av att vi direkt har förespråkat en sammanslagning av alla dess tre partier, den är nog just utopisk och säkert inte troligt utifrån det vi ser idag. Undrar faktiskt om Alexander uttryckt sig exakt så, för det låter inte likt honom utifrån de diskussioner vi har haft. Men det kan mycket väl ha skett som ett idé spår bland många i en lång diskussion.

    En grönliberal regering ser jag dock inte som utopiskt som idé utan full realiserbar om diskussionen blir bred och mer förutsättningslös.

    SvaraRadera