grön ideologi for dummies
Sedan en centerpartist (ironiskt nog) bloggat om att grön ideologi inte existerar så har jag tänkt skriva ihop någon slags grundkurs. Jag har också hållt föreläsningar om grunderna i grön ideologi för nya mp-medlemmar vid flera tillfällen, så Centern är för övrigt välkomna att bjuda in mig om de fortfarande är oroade för oss.
Så, först ut - motståndarideologierna:
Liberalismen, åskådning att individen bör åtnjuta största möjliga frihet i relation till staten, vars makt ska vara begränsad. Stark tilltro till marknaden för samhällsutveckling. Grundare: Vita män som John Locke, Adam Smith och John Stuart Mill på 1600-1800-talen.
Konservatism, åskådning att det bestående samhället är komplext och att förändringar därför måste genomföras med försiktighet. Grundare: Vita män som Edmund Burke och Otto von Bismarck på 1700-1800-talen.
Socialism: åskådning att samhällslösningar ska sträva efter att minska ekonomiska samhällsklyftor mellan klasserna. Förespråkare av gemensamt ägande opch därmed en stor stat och höga skatter. Grundare: Vita män som Marx och Engels på 1800-talet.
Självklart kommer inte några liberaler eller socialister vara nöjda med de definitionerna, vilket oftast händer när människor som inte är några större anhängare av ideologier försöker sig på att förklara dem.
Därför känner jag mig också bättre rustad än socialister och liberaler att förklara och sammanfatta grön ideologi.
Grön ideologi: en holistisk åskådning som utgår från hållbar utveckling för människans, andra djurs och naturens liv på planet med ändliga resurser. Ekonomin ska utgå från att inte äventyra livet för kommande generationer. Grundare: Under konstruktion, eftersom ideologin ännu är så ung (den började formera sig på 70-talet, hävdar en del). Men listan som samhällsböckerna kommer att referera till kommer definitivt att innehålla kvinnor och människor av olika etniciteter.
Grön ideologi har uppstått ur det civila samhället och företräder inte något särintresse. Framför allt miljö-, freds-, solidaritets- och kvinnorrörelser har påverkat dess innehåll och utveckling.
Grön ideologi är influerad av djupekologin, vilket framför allt märks i vår respekt för allt liv. Vi ser att naturen och djuren lever på jorden med ett egenvärde, som inte är beroende av huruvida människan tjänar eller ej på att de finns där. Vi har en skyldighet att inte utrota djurarter och skövla regnskog, oavsett den eventuella ekonomiska profiten. Vi är alltså inte en antropocentrisk (människocentrerad) ideologi.
En annan viktig del av djupekologin är den rättvisa fördelningen av resursutnyttjandet som ska utgå från jordens möjligheter att förse oss med resurser på ett sätt som är hållbart för framtida generationer. Leva på naturens ränta, inte på dess kapital. Den gröna ekonomiska politik vill därför uppmuntra hållbar konsumtion av framför allt tjänster och upplevelser, på bekostnad av viss konsumtion av fysiska naturresurser. Om alla skulle konsumera prylar som de rikaste länderna skulle vi behöva fler jordklot - det är varken hållbart eller rättvist.
Grön ideologi är en internationalistisk och solidarisk ideologi. Vi tror inte på nationsgränser eller "folk" utan vill verka för fri rörlighet mellan länder och på sikt ett världsmedborgarskap och ett världsparlament. Så om inte liberalerna hade hunnit före så hade vi skrivit de mänskliga rättigheterna.
Grön ideologi är även en stark röst för mångfald i driftsformer och föredrar många småskaliga lösningar framför några få större. Vi vill släppa fram människors kreativitet genom att sänka trösklar för att starta skolor, företag och andra verksamheter. Vi har en anarkistisk ådra som föredrar människors egna lösningar framför statens storskaliga dito som aldrig passar alla. Grön ideologi ligger där nära liberalismen. Men det gör vi också när det gäller den grundläggande synen på individens skydd från staten.
Grön ideologi ligger nära konservatismen när det gäller framför allt försiktighetsprincipen. Man ska ta reda på konsekvenserna av sitt handlande, innan man handlat. Hence, kemikalier ska inte vara tillåtna förrän deras skador på natur och människa motbevisats.
Grön ideologi ligger också nära socialismen när det gäller synen på att staten ska verka för att utjämna skillnad mellan maktlösa och de som har makt, men i ett bredare perspektiv än det traditionella klassbegreppet. Grön ideologi är influerad av postmodernismen och problematiserar vem som har mest makt - en homosexuell välbärgad svart kvinna eller en funktionshindrad vit pojke?
Nu har jag säkert i skrivhasten glömt någon central del av ideologin. Men jag är övertygad om att fler gröna kommer att komplettera. Det är lite poängen.
Så, för att fatta mig kort:
Grön ideologi är långsiktig hållbarhet, utvidgad frihet och radikal rättvisa. Vilket klingar ganska bra med det svenska gröna partiets fokusering 2007-2010 på klimat, jämställdhet och lika rättigheter.
edit: Carl är skeptisk och ger sig själv på att förklara grön ideologi.
Så praktiskt att du skriver det här blogginlägget när jag ska hålla föredrag om Grön Ideologi imorgon.
SvaraRaderaSnyggt förklarat, som alltid.
Du e så himla bra...
SvaraRaderaOj kolla in den här kritiken mot ditt inlägg: http://uk.youtube.com/watch?v=Yu_moia-oVI
SvaraRaderaLiberaler må ha skrivit de mänskliga rättigheterna men då får vi väl se det som vår uppgift att se till att de faktiskt upprätthålls och efterlevs. För där har liberalerna verkligen lämnat walkover. Men det är ju också så typiskt liberaler och andra från Batonghögern i Sverige. Skiter fullständigt i resultatet, medlet är målet och resultatet lämnas därhän...
SvaraRaderaEftersom jag är usel på att förklara så ägnade jag 5 sekunder till att hitta ett blogginlägg som försöker förklara det kortfattat.
http://angelica.haverblad.se/2008/01/21/medlet-ar-inte-malet-vaden-och-huren/
Jag kan väl rekommendera Shlaugs Lilla Gröna - "miljön, makten och friheten" av Birger Schlaug. Den har några år på nacken numera, men den är fortfarande en klockren bok om grön ideologi.
SvaraRaderagrymt skrivet! Man känner sig stolt med att vara grön när man läser det här! :D
SvaraRaderaMer om grön ideologi: http://mp.se/templates/Mct_78.aspx?avdnr=362&number=141154
SvaraRaderaoch http://mp.se/templates/Mct_78.aspx?avdnr=
88&number=84039
Det stämmer inte helt och hållet att Mill var en "vit man", eftersom många av hans skrifter framställdes i samarbete med hans fru Harriet Taylor. Men så var han ju också nästan lika mycket grön som liberal.
SvaraRaderaAlla borde se "Zeitgeist: Addendum" spännande! Tjohej!
SvaraRaderaTips på fördjupning - Henrik Hallgrens nya bok "Det gröna skiftet - från industrialism till ekologism":
SvaraRaderahttp://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9186407740