11 november 2008

har Sverigedemokraterna chans att bli Sveriges nästa vågmästarparti?

Jag har ofta bloggat om etablerade partier som flyttar fram positionerna i vad som är okej att slänga ur sig. Framför allt Billström (m) och Björklund (fp) har fått personifiera tendensen att flytta sig små, små steg närmare Sverigedemokraterna, i vad jag hoppas är någon slags intention att marginalisera dom. All forskning jag läst på området visar dock att när etablerade partier gör främlingsfientlig politik light så öppnar det upp för nya framgångar för högerpopulistiska partier.

En annan sak som ger partier som Sverigedemokraterna knuffar uppåt på opinionsstegen är om det kan anas möjlighet till inflytande. I Sverige har vi idag bara två partier som öppet deklarerat att de inte kommer att använda ett eventuellt vågmästar-SD som stöd för att komma till regeringsmakten - S och Mp.

Imorgon ska statsminister Reinfeldt svara på en direkt fråga från Luciano Astudillo (s) om han kan tänka sig en Allians för Sverige med stöd av SD för att fortsätta regera. Det ska bli intressant att se om Reinfeldt kommit till insikt sedan i somras för då mumlade han något om att han inte ville svara för att "inte ge SD uppmärksamhet".

Men, svara då på det här, Fredrik Reinfeldt: Vad tror du ger SD mest uppmärksamhet? Att inget av de etablerade demokratiska partierna är intresserade av att ge de något inflytande - eller att en röst på SD kan vara en röst på att påverka Alliansen i en mer främlingsfientlig inriktning?

Inför valet 1991 påstod dåvarande borgerligheten att de inte skulle stödja sig på den tidens högerpopulister, Ny demokrati. De bröt det löftet och accepterade "Greven och betjänten" som vågmästarparti.

Därför vore det på sin plats att regeringen Reinfeldt slöt upp med de rödgröna och lovar sina väljare att det är uteslutet att samverka med SD.

Fler: Maria Ferm, Tommy Rydfeldt, Stefan Olsson och Martin Tunström.

edit: Johan

5 kommentarer:

 1. "All forskning jag läst på området visar dock att när etablerade partier gör främlingsfientlig politik light så öppnar det upp för nya framgångar för högerpopulistiska partier."

  Jaså, verkligen? All forskning? Jag känner bara till att det har gått till så i Danmark, men då lanserades denna politik alltför sent av motståndarna. Samma sak i Österrike nu senast, tror jag. Det kom för sent från de andra partierna och var för klent, och BZÖ och FPÖ växte stort.

  I Norge har ju vänstern, eller i alla fall socialdemokraterna, insett det "stora hotet" från Fremskrittspartiet den senaste tiden inför valet nästa år och lanserat flera invandringskritiska utspel för att blidka denna opinion. Jag har inte koll på siffrorna i Norge, men jag tror att de växte och att FrP sjönk lite.

  I Frankrike använde ju Sarkozy delar av Front Nationals retorik och politik, vilket fick Le Pen att göra ett ganska dåligt val. Sarkozy vann på detta sätt över socialisterna. Dock har ju Sarkozy visat vilken usel globalist han är, så det är förhoppningsvis troligt att FN går framåt i kommande val.

  I Storbritannien har man enorma problem med massinvandring, invandrarbrottslighet och islamisering, och det är en av de anledningar till att Labour och Gordon Brown ligger så långt efter i opinionen. Detta får man så klart aldrig veta i Sverige, utan här skylls det på andra orsaker, men i alla fall. Och nu har Labour likt vänstern i Norge också försökt lansera några invandringsutspel, vilket har lyft dem lite grand. Annars har Tories ju en dubbelt så stor andel sympatisörer som Labour nu. Och BNP växer sakta men säkert.

  "I Sverige har vi idag bara två partier som öppet deklarerat att de inte kommer att använda ett eventuellt vågmästar-SD som stöd för att komma till regeringsmakten - S och Mp."

  Dock samarbetar s och mp informellt med sd i olika kommuner i landet, bland annat mp i Karlskrona och Landskrona.

  Reinfeldt kommer för övrigt ge samma sak imorgon som han har gjort hela tiden när han har fått frågan. Och NyD samarbetade även med sossarna.

  SvaraRadera
 2. Du är utmanad;
  http://missawesomeness.webblogg.se/2008/november/utmaning.html

  SvaraRadera
 3. UncleBob04:29

  Hej. Jag läste i din blogg att du tar avstånd från Sd och partiets politik. Detta kan jag på sätt och vis förstå. Sd vill gå ut med uppgifter om den misslyckade integrationspolitiken som ni länge velat dölja, men jag inte kan begripa varför du inte vågar ta debatten med Sd? Är det vanligt bland miljömuppar att vara antidemokrater och medvetet "mobba" ut andra partier vars åsikter inte överensstämmer med era egna till 100%?

  Häromdan föreslog Moderaterna att alla nyanlända svenskar ska skriva kontrakt vid anländandet till Sverige. Kontraktet ska bl. a bekräfta att de har förstått Svea rikes lagar och de samhällsregler som gäller.

  Innebär detta att Moderaterna också är rasister? något så kontroversiellt i invandrardebatten har Sd nämligen aldrig kommit med. Frågan är vad din strategi är nu, ska du vägra debattera med moderater också?

  Politik handlar bl. a om att debattera, lyssna till människor och ta fram förslag. Kan du inte hantera alla typer av åsikter och personer så ställer jag mig frågan om vilken tilltro väljarna ska ha till S vid nästa val?

  Jag och många med mig, anser er "strategi" vara feg, undvikande och antidemokratisk. Att du tar bort alla uppenbart rasistiska inlägg har jag full förståelse för, men en politisk debatt med sakliga debattörer måste du våga bemöta som folkvald, annars är du definitivt på fel plats. Tack för ordet

  UncleBob

  SvaraRadera
 4. Jag läste hos Mikael Jansson, SD:s starke man i Göteborg, att han helst vill se ett "folkrörelseblock" i riksdagen, bestående av s, c, mp och sd.

  Länk

  SvaraRadera