12 november 2008

klimatkompensation kan du vara själv!

Flög till Bryssel tisdag-onsdag på ett möten om 2009 års valkampanj med European Greens. Fick en fråga om jag "klimatkompenserade" resan. En fråga jag börjat lessna på.

Folk verkar tro att om man orsakar co2-utsläpp, som genom att t ex köpa en flygresa, så kan man "kompensera" det genom att plantera ett träd. Riktigt så enkelt är det inte. Om du flyger så har du ju redan släppt ut koldioxiden. Det går liksom inte att suga tillbaka den och stoppa den någon annanstans.

Det är lite som att säga en komplimang till Nima, för att kompensera att du sa nåt elakt till Lotta igår. Det är klart att världen blir lite trevligare för Nima, och du får lite bättre samvete. Men för Lotta som du dissade gör det ingen skillnad.

Då känns det bättre att oavsett om jag flygit ge pengar till miljöorganisationers klimatarbete. Köpa ett par utsläppsrätter via SNF när det är dags för födelsedags- och julklappar. Och försöka minimera flygresor, bilåkande, köttätande, energislöseri och prylar-från-Kina-konsumtion till förmån för tåg, kollektivtrafik och tjänstekonsumtion (hellre massage än en ny iPod). Det känns rätt. Men det gör det inte att försöka samvetesköpa mig fri från min konsumtions miljöpåverkan.

7 kommentarer:

 1. Jag tycker vi kan ge kompensionspengarna till ettklickforskogen.se, där köper vi såklart våra julklappar också!

  SvaraRadera
 2. Koldioxiden du släppte ut sugs väl in i trädet som planteras? Vad vore annars poängen med klimatkompensation?

  SvaraRadera
 3. Patrik18:42

  Eller så flyger du mindre och föregår med gott exempel som miljöpartist och medmänniska. Framför allt medmänniska. Du flyger ju en massa. Hur många resor har du gjort det senaste året? Privat respektive för miljöparitet och om du gjort det i något annat sammanhang.

  SvaraRadera
 4. Hmm, jag håller med Nisse, om du planterar träd så ska det ju "suga upp" motsvarande vad du har släppt ut. Men självklart vore det bättre om du planterade ett träd utan att flyga, så att det kan suga upp vad någon annan släppt ut istället.

  SvaraRadera
 5. Nisse: Vi ska satsa på att plantera träd och massa andra smarta klimatfrämjande insatser - oavsett om vi personligen flyger eller inte.

  Patrik: I år har jag gjort två flygresor, tur och retur, varav den ena privat och den andra i jobbet. Jag kommer att göra en jobbresa till. Vad är din definition av "en massa"?

  SvaraRadera
 6. Patrik22:23

  inrikesflyg, semesterresor. resor som du gjort privat de senaste 12 månaderna. de är betydligt fler än de jag gjort. och längre. eller räknas det inte som inrikesflyg om man gör det i en annan världsdel?

  SvaraRadera
 7. Patrik, hela min poäng är ju att vi alla har klimatpåverkan i olika grad. Vi måste alla fundera på hur vi kan leva så klimatsnålt som möjligt, genom olika åtgärder - som att ta tåget istället för flyget, äta mindre kött, bo på färre kvadratmeter, konsumera mindre av vissa varor osv. Men det är en livsstilsförändring, inte någon enstaka ekonomisk kompensation för att stilla ett dåligt samvete efter en flygresa.

  SvaraRadera