14 maj 2009

EU-valet är inte ett partival...

...utan ett person- och ett gruppval.

Valkampanjen inför 7 juni ser i Sverige hittills ut ungefär som en vanlig kampanj, som att det vore riksdagsval. Partierna har valt huvudbudskap, och oavsett om det är Jobben först eller Förena Europas krafter så har det förankrats i den traditionella partistrukturen; partistyrelsen och/eller kongress/stämma.

Det kluriga i kråksången är att EU-valet inte är speciellt kopplat till den traditionella partistrukturen. Det viktiga i EU-valet är dels vilka kandidater som blir invalda, vilket redan är allmänt känt. Vänner jag träffar frågar "vem ska jag rösta på i EU-valet?".

Men EU-valet är också ett gruppval. Genom att välja in kandidater förstärker vi olika grupper i parlamentet. Grupperna har jag bloggat om tidigare: de konservativa (M, KD), socialdemokratiska (S), de liberala (FP, C, FI), de gröna (MP), vänstern (V), de oberoende (JL) och de högerpopulistiska/främlingsfientliga.

Om man kryssar Ella "stödjer MP:s klimatpolitik" Bohlin (KD) med sitt i alla fall ytliga klimatengagemang eller Christopher "frihet och integritet" Fjellner (M) så lägger man sin röst på att stärka den konservativa gruppen.

Den konservativa gruppen är den största bromsklossen i EU-parlamentet som förhindrat både prograssiv klimat- och miljöpolitik, men också sociala frågor som mänskliga rättigheter och integritet. För de flesta väljare är det just i de här frågorna som EU ska fylla en funktion.

Jag tycker att det är att kasta bort sin rösta att rösta in en person (oberoende av hur bra personen är i övrigt) i en dålig grupp. Personen kommer dels att behöva lägga väldigt mycket kraft och tid på interna debatter där hen kommer att vara i minoritet - och dels kommer hen att behöva vika sig i många frågor.

Det gröna partiet har en gemensam kampanj i hela EU, ett gemensamt valmanifest och en gemensam valsajt. De som funderar på att rösta grönt ska inte behöva köpa grisen i säcken.

Kolla upp vilken grupp din kandidat vill sitta i innan du kryssar. Och kolla upp hur den gruppen har röstat i dina hjärtefrågor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar