14 maj 2009

blir det ett integritetsval?

Efter ett år av FRA-, Ipred och telekompaket är det ju många som undrar om det här kommer peaka i en valframgång för fildelnings- och integritetspartiet PP i juni 2009.

I mätningar verkar det som om ytterst få personer väljer parti utifrån integritetsfrågorna. Den fråga som ligger högst i de flesta mätningar är klimat och miljö. Det är också de frågor som Miljöpartiet framför allt fokuserar på i parlamentet de senaste fem åren - och i den pågående valrörelsen. Det är vårt huvudlöfte till väljarna att vi och den gröna gruppen kommer att kämpa för en green new deal; att lösa klimatkrisen med investeringar som ger gröna jobb och hållbar utveckling. Inte en euro till ska få första klimatet.

Vid sidan av det profilerar sig våra kandidater i sina hjärtefrågor, som till exempel havs- och fiskefrågor, asyl och integritet. Vi lämnar besked i vad vi tycker i alla frågor innan valet - speciellt de vi kommer att driva hårdast.

Maria Ferm har tidigare skrivit om faran i att rösta på ett parti (PP) som sätter prestige i att bara ha åsikter i ett sakfrågeområde, som är kopplat till mitt förra resonemang om partigrupperna i parlamentet:
"det är ju inte så att de som röstar på PP inte får andra åsikter. PP kommer ju gå med i någon grupp i parlamentet, och rösta i enlighet i denna i alla frågor. (...) om någon röstar på PP får de PP:s politik och antingen kommunistisk, liberal, konservativ eller grön politik. Det är lite att gambla, men något av det blir det. Väljarna kommer inte veta vilken innan bara…"

Zaida Catalán har också bloggat på temat och Jakop Dalunde sammanfattar snyggt den diskussion som rullat mellan Rick Falkvinge, Maria Ferm och även honom själv i en catch-phrase: "Kom till de Gröna, vi ger mer".

På måndag drar den gröna webbgerillan sin del av valkampanjen. Ett av de första livstecken är den integritets-jingel som kommer att börja rulla på Spotify där Maria Wetterstrand försäkrar väljarna om att vi gröna kommer att kämpa mot övervakning och kränkningar av integriteten på EU-nivå. Det hindrar inte henne från att dessutom vilja stoppa kränkningar av HBT-personer i Baltikum eller rädda klimatet.

Jag vill verkligen inte avråda någon från att rösta piratpartistiskt, om ni har gjort det valet. Det viktigaste är att vi röstar. Men tänk efter om det ínte finns någon annan fråga som du tycker att din röst ska vara med och avgöra i EU.

edit: Läs också Johannes Forsbergs sköna analys i Expressen om varför partiet fortfarande är mansdominerat.

5 kommentarer:

 1. Anders, det vore skönt om folk slutade sprida detta rykte om främlingsfientlighet. Det vore fantastiskt om någon av alla som upprepar denna spekulation kunde gå till källan. De står trots allt på Piratpartiets hemsida:

  "Det enda vi kan säga säkert är att vi inte kommer att gå med i gruppen för främlingsfientliga nationalistiska partier under några omständigheter, vad de än skulle kunna tänkas få för sig att säga eller göra när det gäller våra frågor. Det beror på att vi inte gillar dem, helt enkelt."

  SvaraRadera
 2. pp är tyvärr väldigt mansdominerat.

  Men vi har fler kvinnliga medlemmar än mp har :-D

  SvaraRadera
 3. Ber om ursäkt för det, visste inte att PP hade uttalat sig så. Har tidigare läst att PP kan tänka sig stödja en regering som lutar sig på SD, t ex. Ska ta bort formuleringen.

  SvaraRadera
 4. Mr Profit02:07

  Det är onekligen intressant att Miljöpartiet gör en sådan stor integritets-drive nu lagom innan EU-valet. Varför kom inte denna aktivitet innan under året? Varför har MP knappt synts i debatten förrän det vankas val?

  SvaraRadera
 5. @Mr Profit Missat den här kommentaren... Sök på "i wouldn't steal" på youtube så kan du se att MP jobbat med integritetsfrågor innan det blev valrörelse.

  SvaraRadera