4 januari 2009

kräver väljarna besked innan valet?

Via Emma Ode hittar jag till Svenskans nyårsintervjuer med EU-parlamentarikerna, som vår egen Carl Schlyter. Carl svarar på frågan om årets största misslyckande:

Klimatpolitiken - EU skulle visa vägen globalt men flyttade större delen av sin börda till u-länderna och smet från sitt ansvar. Vi var för få gröna för att vinna.

Vilket tydliggör något annat som är speciellt för EU-valet. De svenska "blocken" gäller inte. De svenska partierna ingår i partigrupper som i vissa fall kan kännas otippade med svenska partipolitiska ögon.

Moderaterna och Kristdemokraterna ingår i den största gruppen, de konservativa EPP-ED. Socialdemokraterna i den, näst största, socialdemokratiska PES. Folkpartiet, Centerpartiet och Feministiskt initiativ polar med liberalerna i ALDE. Miljöpartiet de Gröna har gröna vänner i gröna gruppen G/EFA. Vänsterpartiet sitter i vänstergruppen GUE/NGL. Junilistan hamnade i IND/DEM, där "oberoende" partier samlas. (Sverige har som tur är ännu inga partier i UEN, Unionen för nationernas Europa, men där sitter högerpopulistiska och främlingsfientliga partier från olika delar av Europa och kanske diskuterar vilket land som har störst "massinvandring".)

Eftersom partigrupperna har "grupplinjer" (på samma sätt som alla riksdagsledamöter inte kan sätta sig in i alla frågor så delar parlamentarikerna upp frågor mellan sig, inom grupperna) så är grupperna nästan lika viktiga att ha koll på som partiernas valmanifest här i Sverige.

Det jag menar är att det kvittar om du röstar in en feministiskt profilerad socialdemokrat eller en klimatmedveten moderat (teoretiskt exempel) då de kommer att behöva slåss för sin övertygelse i motvind även i sin partigrupp. I vissa fall kommer partigruppspiskan att tvinga de att rösta mot sin övertygelse.

Därför borde partigrupperna bedriva gemensamma kampanjer inför valen, för att vara tydliga mot väljarna. Förra valet var europeiska gröna tyvärr de enda som enades om gemensamma budskap över nationsgränserna och höll en gemensam kampanj. Så gör vi även i år. Men de andra partierna har, vad jag vet, ännu inte lämnat besked.

1 kommentar:

  1. Man kan ju tycka att åtminstone nån från media skulle granska hur väl de åsikter partierna framför i Sverige stämmer med vad grupperna "brukar" tycka i Bryssel.

    Jag efterlyste det 2004 och hoppas på det i år.

    SvaraRadera