3 januari 2009

var är eu-blattarna och eu-brudarna?

"Vilka får åka till Bryssel?" undrar Kurdo Baksi i Aftonbladet och ifrågasätter vad som är värst, att Sverigedemokraterna har chans att komma in i EU-parlamentet eller att inget av de etablerade partierna har något annat än svenskklingande namn på sina valbara platser.

Vad som smärtar mig mest är att socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet, som ägnar många retoriska tal åt mångfald, inte har en enda sådan person på valbar plats på sina nomineringslistor. Det är oacceptabelt.
Självklart har Baksi rätt.

EU-valet är ju speciellt i det här avseendet. Eftersom bara Moderaterna och Socialdemokraterna kan räkna med att ha mer än två ledamöter så är det bara toppnamnen som är relevanta. Lägre placerade alibin är inte aktuellt. Om det ska vara några utrikes födda så måste den kandidaten stå överst.

Och det gäller för övrigt även kandidater med någon annan verklighetsbild än en vit, heterosexuell medelålders man utan funktionshinder. Medelåldern i parlamentet är 68 år. Av de 785 ledamöter är hela 70 procent män. Sverige är idag det enda landet med en majoritet kvinnliga ledamöter. Parlamentet är alltså ett gubbvälde, som Jens Holm också skriver från insidan. Därför vore det rimligt om de svenska partierna följde Kristdemokraternas Bohlin-exempel och toppade alla listorna med unga kvinnor.

Som grön vet jag vem jag ska kryssa.

edit: Christian Valtersson skriver om frustrationen att även De Gröna toppar med män i alla fyra EU-valen och tipsar om fler att kryssa.

4 kommentarer:

 1. Jag tycker detta är jättesvårt, hoppas verkligen att vi får två platser i parlamentet denna gång (vilket jag inte ser som en omöjlighet). Ur denna aspekten är Zaida vårt bästa alternativ, hon är även på topp vad det gäller de duktiga, men samtidigt gör Carl ett så bra jobb där nu. Jag hoppas på Zaida och Carl i Parlamentet, men om man ska räkna ner det till en ledamot så har jag inte bestämt mig än...

  SvaraRadera
 2. Anonym01:41

  "Muhammed var ingen pedofil eftersom det var ett legitimt äktenskap. Pedofili är på en annan nivå, till exempel när man köper sex av barn.”

  All min respekt till dig Anders, men Kurdo Baksi är väl knappast en person värd att länka din blogg till & framför allt ta på allvar. Han försvarar pedofili, bara det sker inom koranens ram. Det är inte lite sjukt, utan mkt.
  Lycka till dock i fortsättningen med bloggen din.

  Mvh Niklas

  SvaraRadera
 3. Anonym02:16

  I en perfekt värld hade du dömts för hets mot folkgrupp för detta blogginlägg. Din jävla rasist.

  SvaraRadera
 4. Kära Anonym - det är fritt fram att anmäla mig.

  Hets mot folkgrupp är ett brott som innebär att offentligt sprida uttalanden som hotar eller uttrycker missaktning för en eller flera utpekade folkgrupper. Och "folkgrupp" är inte samma sak som minoritet.

  SvaraRadera