16 januari 2008

kritik av Mana-kritiken

Kulturrådets beslut att bordlägga frågan om tidskriften MANAs kulturstöd har väckt uppmärksamhet. Ett tips är att även läsa kritiken mot kritiken, av MANA själva eller av Föreningen för Sveriges Kulturtidskrifter.

12 kommentarer:

 1. Anonym01:03

  Ett ytterligare tips är att ta reda på vad mana faktiskt skrivit.

  några axplock:


  I nr 1 2003 skriver Babak Rahimi en artikel kallad "Araben är juden" där han påstår att "Förintelsen pågår fortfarande". Här menar Rahimi att judarna axlat nazisternas mantel för att avsluta jobbet Hitler började.

  Rahimi syftar inte på typer som Ahmed Rahmi eller David Irving när han talar om förintelseeförnekande.

  "Genom att förneka Förintelsen och endast prata om judisk förintelse skymfar vi förintelsens offer."

  Vi får även lära oss att all den kunskap som finns om förintelsen är en "sionistisk" lögn.
  "Det absurda är att även standardversionen av Förintelsen - den sionistiska versionen - används för att hålla förintelsens hjul rullande."

  Lite andra godbitar:

  "Det var Israel som påverkade Lars Vilks att göra rondellhundarna, för på det här viset kommer landets folkrättskränkning bort från löpsedlar och nyhetssändningar."

  "...det finns många människor som är riktigt upprörda över Israels politik, inte bara dess folkmord mot palestinierna, utan även dess agerande i världen allmänt."

  "Det är sant att det finns regimer i Mellanöstern som utnyttjar hatet mot Israel för att avledda befolkningarnas uppmärksamhet från andra problem, men det kan inte förnekas att detta hat är berättigat, och att säga att Israel beter sig mot palestinierna som nazisterna gjorde mot judarna är ingen överdrift, utan ett ganska nyktert konstaterande för varje ärlig och någorlunda informerad människa."

  "Och under den vinst drivande hotet med antisemitismen och judehat, och att den israeliska staten som Västvärlden har bidragit med för att förskona och befria sig Hitlers gärningar, och att det nya Israel ligger under ett liknande och ständigt hot av den arabiska aggressionen, och därmed måste Västvälden fortsätta pompa ny blod i dem israeliska ådrorna annars kommer Västvärlden att bära en ny synd gentemot Israel som aldrig kan förlåtas eller tillåtas."

  "fred och Israel hör inte ihop, bara om det understickas med militärt medel och förverkliga den israeliska sniken och girigheten i hela Mellanöstern."

  SvaraRadera
 2. Jag prenumererade inte på MANA 2003 och kan inte riktigt uttala mig om de artiklarna utan att ha läst helheten. Den stora frågan här är ju tryckfrihet vs. politisk styrning över vad man får säga. Min uppfattning är sedan tidigare att det är skillnad på vad man kanske "bör" trycka och vad som ska vara tillåtet.

  Om ovanstående citat skulle vara hets mot folkgrupp (vilket jag har väldigt svårt att se) så borde det avgöras i domstol och inte av kulturrådet. Att påstå att pågår en förföljelse av palestinier av israelisk militär är ingen antisemitisk åsikt. Att påminna om att även andra folkgrupper (romer, funktionshindrade, homosexuella, svarta...) mördades och förföljdes av nazisterna under förintelsen är ingen antisemitisk åsikt. Att kritisera staten Israels politik kan ju inte heller vara det. Det blir i sådant fall ett förlöjligande av äkta antisemitism, fientligheten mot judar och judendomen.

  SvaraRadera
 3. Anonym10:35

  Många av citaten är från 2006 och 2007. Det första var från 2003.

  "Den stora frågan här är ju tryckfrihet vs. politisk styrning över vad man får säga. Min uppfattning är sedan tidigare att det är skillnad på vad man kanske "bör" trycka och vad som ska vara tillåtet."

  självklart ska israel få kritiseras, även obalanserad och orätvis sådan (t.ex. Göran Greider) ska självklart vara tillåtet. Problemet är här att det är illa dold rasism mot judar.

  självklart håller jag med dig när det gäller yttrandefrihet och Mana ska självfallet få tryckas. Men ska vi finansiera en rasistisk tidskrift gemensamt? Jag tycker inte det. Om du tycker det är lämpligt vill jag gärna se dig slå ett slag för att t.ex. tidskriften Salt eller någon annan högerextrem publiktation ska/skulle finansieras med gemensamma medel.

  Du avslöjar själv att du inte förstår kärnan av den antisemitiska idétraditionen när du inte känner igen den i citaten.

  vinstrdrivande hot om antisemitism. Konspirationsteorier om att judarna låg bakom Lars Vilks karikatyrer för att skyla över en militär operation i syrien.

  Det är ju uppenbart att man använder klassiska rasistiska bilder och schabloner on judar som man kletar på israel för att försöka göra det legitimt. "israeliska sniken och girigheten i hela Mellanöstern."

  Att säga att israel har ett utrotningsprojekt på g som är fullt jämförbart med Auschwitz är inte israelkritik, tyvärr Anders. Jag hade räknat med mer av dig. Man kritiserar vad man kallar för "sionism" men man gör samtidigt alla judar till mer eller mindre kryptosionister och därmed måltavla för en samma gamla fördomar.

  Vad säger du om radio islam. Var det också israelkritik och alls inte rasistiskt? Håller du med partivänen Per Gharton om att Ahmed Rami bara pysslade med legitim israelkritik?

  "Det blir i sådant fall ett förlöjligande av äkta antisemitism, fientligheten mot judar och judendomen."

  du har just visat prov på att du inte känner igen "äkta antisemitism" överhuvudtaget.

  SvaraRadera
 4. Anonym10:39

  läste precis inlägget du refererade till i ditt svar.

  Förstår jag dig rätt är Mana bara helt legitim israelkritik som du gärna ser fortsätter medan Lars Vilks rondellhund bara är respektlöst och jämförbart med att rapa någon i ansiktet.

  SvaraRadera
 5. Såhär är det:
  - Jag tycker inte att de citaten du publicerade ovan är antisemitism.
  - Jag tycker inte att Mana är en rasistisk tidning.
  Av de anledningarna kan jag inte svara på dina retoriska frågor.

  Jag kan absolut tycka att citat som "israeliska sniken" låter obehagligt, taget ur sitt sammanhang. Jag har ingen aning om vad det syftar på i artikeln. Jag känner heller inte till Radio Islam-historien du refererar till.

  "Förstår jag dig rätt är Mana bara helt legitim israelkritik som du gärna ser fortsätter medan Lars Vilks rondellhund bara är respektlöst och jämförbart med att rapa någon i ansiktet."
  Jag tycker att alla medvetna förolämpningar som inte fyller någon funktion går att jämföra med att rapa någon i ansiktet.

  SvaraRadera
 6. Jo, om man pratar om "Israels" agerande i övriga världen är det antisemitism. Säger man att Israel sysslar med folkmord KAN det vara antisemitism. Relativiserar man förintelsen är det historierevisionism. Sånt ska inte ha kulturstöd.

  SvaraRadera
 7. Anonym17:05

  Du formulerar om citaten så att det antijudiska går förlorat. T.ex. här, hade Mana skrivit såhär hade jag inte haft något att klaga på:

  "Att påstå att pågår en förföljelse av palestinier av israelisk militär är ingen antisemitisk åsikt."

  "Att kritisera staten Israels politik kan ju inte heller vara det."

  vad krävs för att något ska vara antisemitism, anders? lustigt att det ska vara så svårt att identifiera fördomar mot judar om inte nazister står bakom.

  Ser du inga problem med att tala om vår uppfattning av förintelsen som en sionistisk lögn? Man tycker att någon som är så bra i HBT-frågor borde känna igen fördomsfulla strukturer. Wake up and smell the coffee, anders. Det är inte för sent

  SvaraRadera
 8. Det är skillnad på att skriva nedsättande om judar som grupp (antisemitism) och Israel som land (politik). Man måste få skriva om hur den här militära taktiken är fruktansvärd.

  Man måste kunna skriva att det är "girigt" av ett land att med våld roffa åt sig mer territorium än det blivit tilldelat i internationella avtal, utan att bli beskylld för antisemitism.

  Jag ställer mig i första ledet i att protestera mot förföljelse av judar - och israeler. Men jag står också i första ledet i protesterna mot förföljelsen av palestinier - och det är den israeliska staten som begår den.

  SvaraRadera
 9. Och det är självklart att förnekelse av förintelsen är motbjudande. Det citatet du skrev ovan tolkade jag som att texten även ville erkänna lidandet av andra folkgrupper? Men det är svårt att ta ställning när citaten är lösryckta.

  SvaraRadera
 10. Anonym19:12

  läs den här:
  http://www.axess.se/web/discussion.nsf/0/94475DF11F7B2BC5C12573D4004CAED5

  här har du artiklarna om du vill slippa läsa artiklarna i sin helhet:

  Araben är Juden
  Skrivet av Babak Rahimi
  2003-01-28
  http://www.uppmana.nu/content/view/3242/9/

  Opinion: Folkrättsligt klavertramp tystats
  http://www.uppmana.nu/content/view/5135/57/
  Skrivet av Joacim Blomqvist
  2007-09-18

  BRÅ-FLH har gjort det igen! Antisemitismrapporten ute nu
  http://www.uppmana.nu/content/view/3655/2/
  Skrivet av Jorge Capelán
  2006-03-14

  Är du antisemit, medborgare?
  Skrivet av Administrator
  http://www.uppmana.nu/content/view/2801/9/

  http://www.uppmana.nu/content/view/4861/57/
  Opinion: En läsning i den israeliska baktanken om fred 2007-04-10
  Israel och fred hör inte ihop, bara om det gagnar israeliska ambitioner i Mellanöstern.  Opinion: Islamofoben är en rädd våldtäktsman
  http://www.uppmana.nu/content/view/5278/57/
  Skrivet av Nima Gholam Ali Pour
  2007-11-23

  Judestaten och palestinier
  Skrivet av Linda Svensson
  2003-03-23
  http://www.uppmana.nu/content/view/3298/9/

  Dags att tänka om i Palestinafrågan Skrivet av Linda Svensson
  2006-05-11

  Kom ihåg att det aldrig är för sent att komma till nya insikter och ändra en tidigare ståndpunkt

  SvaraRadera
 11. Alltså jag har sett min debattartikel bli utpekad flera gånger men ingen har sagt vad problemet är med själva artikeln. Kan "Anonym" vara vänlig och säga vilken del av min artikel är antisemitisk, sexistisk eller rasistisk? Jag brukar argumentera för mina ståndpunkter i mina debattartiklar så jag VET att det går inte att hitta något kränkande i artikeln. Jag tror Dilsa bara valt ut den eftersom hon känner sig utpekad när jag säger att "Islamofoben är en rädd våldtäktsman". Men det är ju hennes problem.

  SvaraRadera
 12. Anonym11:41

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera