16 januari 2008

gå ur toalett-kön

Jag skriver en krönika om den viktigaste jämställdhetsreformen. Eller, kanske den viktigaste politiska reformen över huvud taget, på SVT.se/opinion:

foto SVT.se/opinion"Det är lätt att vara hemmablind och förkasta historiska strukturer utan att vara kritisk mot det egna samhället. Att dela upp grupper utan logisk förklaring är för mig apartheid. Med de glasögonen på finns det företeelser även i Sverige som sticker i ögonen, som just könsapartheiden på de offentliga toaletterna."

Men det är kommentarerna som är roligast.

8 kommentarer:

 1. Mitt favoritargument är att tjejer tar längre tid på sig än killar. Jag vet inte riktigt om det gör mig glad eller ledsen dock. Antagligen mest ledsen antar jag.

  Älskade din krönika för övrigt. Den var fullkomligt right on! Kommer aldrig glömma när jag blev utslängd från krogen eftersom jag vägrade gå på "tjejernas". Tur att det finns såna som du.

  SvaraRadera
 2. Tack Fia! Du lyfte min dag.

  SvaraRadera
 3. nu gjorde jag så som jag jag skäms när jag gör..jag hade en "uppfattning" om detta innan jag hade läst hela artikeln och därmed dina argument..jag tänkte att fan heller låt toaletterna vara som de är men sen läste jag kommentarerna eftersom du beskrev dem som roliga..det var de i sanning, på gränsen till förlöjligande dock. då blev jag irriterad på kommentatörerna (är det ett ord förresten?) och läste din artikel. jag ändrade uppfattning, du framhåller bra argument. personligen använder jag väldigt sällan pissrännan, jag är inte bekväm med att uträtta mina behov i grupp och då skulle ju ett ökat tryck på "båsen" klart göra det lite mer besvärligt för just mig att gå på toaletten på lokal. men med ditt argument att myten om könens kollektiva egenskaper som späs på i bakhuvudet är det en smal sak att ändra mina toalettvanor så jag går och ställer mig i kön lite tidigare än jag förrut behövt. nu kanske denna kommentar blev väldigt kryptisk och fylld av konstiga meningsbyggnader...men kontentan är att efter att ha läst din artikel ändrade jag uppfattning.

  SvaraRadera
 4. Wow, bloggkommentarerna klår verkligen SVT-kommentarerna. Kul att du omvärderade din åsikt! =)

  SvaraRadera
 5. Kommentarerna - blev ganska tjatigt när man kom ner till Transdelsbanken....

  Men i sakfrågan håller jag med till 90%. På större toaletter med pissoar ligger den oftast redan lite vid sidan av. Vi killar har ju faktiskt lite pissoarkomplex till mans. (Hittade en pissoartest på nätet - stämde till 100%)

  Argumentet att vi killar pissar på ringen och på väggarna är ogiltigt då det också är heteronormativit. Inte alla gör det och framförallt - om jag behöver lägga en kabel så inte tusan tycker jag att det är mysigt att sätta mig i någan annans urin...

  Jag tror att vi skulle behöva fler och inte färre pissoarer så att stolarna kan reserveras åt sittande behov.

  På arbetsplatser (i t ex industrin) heter det ofta att "med fler kvinnor så skärper sig männen" vilket oftast betyder mindre grov språk och mer civiliserat beteende. Kanske det är så att killarna skulle sikta bättre och torka upp efter sig om de skulle missa om de riskerade att möta "Snygga Sara" när de var på väg ut från toan?

  Könsappartheid är fel - överallt!

  SvaraRadera
 6. Jag skrev en replik på min blogg, välkommen att kommentera.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Ja, du, Lukas... Det kommer definivt ett svar på ditt inlägg när jag kommer hem från huvudstaden.

  SvaraRadera