4 september 2007

old news

Enligt ett sju år gammalt EU-direktiv måste alla medlemsstater senast 2003 ha en lag mot åldersdiskriminering. Sverige är det sista landet i EU som inte infört lagen. Vi har haft dispens i tre år för att vi har utrett en samlad diskrimineringslag. Men även dispensen har alltså gått ut.

Jan Björklund går idag ut och vill införa ålder som diskrimineringsgrund. Vad Björklund missar att nämna är alltså att Sverige - oavsett vad Folkpartiet tycker - kommer att införa lagändringen. Det blir ju onekligen lite fånigt att gå ut och skaffa mandat av sitt parti för att införa något som redan är klappat och klart. (Vad han även glömmer att nämna är att åldersdiskriminering även drabbar ungdomar)

Men å andra sidan - jag förstår mig varken på folkpartistisk skolpolitik, integrationspolitik eller jämställdhetspolitik - varför ska jag förstå mig på deras interndemokrati?

Lag mot åldersdiskriminering dröjer (DN, 2008-08-11)

Andra bloggar om åldersdiskriminering, Jan+Björklund.

3 kommentarer:

 1. Men som ny partiledare måste det ju vara tacksamt att göra ett utspel om ett lagförslag som redan är klart, särskilt när det är ett förslag som de allra flesta väljare sympatiserar med.

  Björklund är alltså ohederlig, journalisten på SvD är dåligt påläst och Ekot agerar eko trots att de har genomskådat bluffen. Allt är med andra ord som vanligt.

  SvaraRadera
 2. Mycket märklig Ekot-text.

  SvaraRadera
 3. Jag upptäckte sen att Ekot inte var så snabba. Det var först i sändningen 07.00 som EU-direktivet nämndes, i de tidigare sändningarna rapade de bara upp SvD:s text och sa att det finns liknande lagstiftning i bland annat USA och Kanada.

  Samma sak i P1-morgons intervju 06.20 med etnologen som specialiserat sig på äldrefrågor. Inte ett ord om EU-direktivet.

  Någon måste ha vaknat typ kvart i sju.

  SvaraRadera