5 september 2007

can you fil it?

När jag gick i skolan bytte vi blandband med varandra. Idag delas det filer istället. Det handlar om att sprida kultur och dela med sig av musik man tycker om vilket breddar en artists fanskara, som sedan köper skivor, går på konserter, önskar låtar på radion, röstar på Tracks och rent kommersiellt fungerar som vandrande reklampelare.

I valrörelsen var fildelning en het fråga. Många, framför allt ungdomar, förstod inte varför Sveriges torra politiker gjorde en hel generation kriminell genom att göra nerladdning av filer olagligt. De Gröna och Centerpartiet var de enda som röstat mot förslaget, men nästan alla partier berättade i skoldebatter att de nu kommit till insikt och ändrat sig.

Nu har borgarna utrett fildelning. Ett förslag är att bredbandsbolag ska ta ansvar för att jaga pirater. Ett ansvar de inte vill ha själva. Som Mehmet Kaplan (mp) säger i ett pressmeddelande: det är som att låta Posten sprätta upp alla brev för att kontrollera innehållet. De Gröna vill istället legalisera ickekommersiell nedladdning av upphovsrättskyddat material.

Piratpartiet dissar utredarens tekniska kompetens i sitt pressmeddelande: "Av presskonferensen framgick att utredaren varken är insatt i de internationella konventionerna om upphovsrätten, hur internet fungerar tekniskt, eller hur abonnemang ser ut." Tidigare har samma pirater uppmanat de andra riksdagspartierna att stå upp för vad de sa i valrörelsen och bifalla den gröna motionen, som kallas "utmärkt", även om den inte går lika långt som Piratpartiet vill.

De Gröna har även skrivit ett PM, "Släpp filerna fria!", som kan laddas ner här.

Andra bloggar om fildelning, De Gröna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar