5 september 2007

en fotbollströja är inte främlingsfientlig

Sydsvenskan berättar idag om att nästan alla pojkar i en åtta i Strandskolan i Klagshamn blev förbjudna att delta på skolfotot - för att de ville ha fotbollslandslagets tröjor på sig. Till saken hör att Sverige och Danmark spelar landskamp på lördag. Men rektorn på skolan menar att fotbollströjor inte är ett "naturligt inslag" i skolmiljön utan kan uppfattas som främlingsfientligt.

I ett pressmeddelande säger rektorn att det kan "uppfattas som främlingsfientligt om en klass använder symboler som kan förknippas med främlingsfientlighet." Så nu är alltså svenska landslagströjan en symbol som kan förknippas med främlingsfientlighet? Jag är verkligen inte nationalist någonstans, men har vi alltså gett bort landslagströjan till den främlingsfientliga rörelsen?

Okej, back to basics, Strandskolans rektor: En fotbollströja kan inte vara främlingsfientlig.

Och - ett annats spår: hur kan en rektor ha befogenhet att bestämma vilken sorts kläder som hör hemma i skolmiljön? Hur blir det med gothares svarta rockar? Eller hippies som går barfota? Hur snabbt går det egentligen för Folkpartiets förbud- och kontrollpolitik att indoktrinera hela svenska skolväsendet?

Andra bloggar om främlingsfientlighet, fotboll.

1 kommentar:

  1. kära anders, din artikel i Gringo är alldeles fantastisk. särskilt själva intervjun med "vittnet" från studentgänget är helt oslagbar. rolig och så jävla träffsäker. puss

    SvaraRadera