20 oktober 2009

Stockholm 2010: Maria Ferm till riksdagen

[soundtrack: She's a lady - Tom Jones]När det blev klart att Maria Ferm kandiderade till riksdagen blev jag väldigt glad. Inte bara för att det handlade om en av av mina närmsta vänner. Utan också för att det handlade om en av mina favoritpolitiker.

Maria personifierar inte bara den typiska miljöpartisten 2010: ung, välutbildad kvinna i storstad - utan också Miljöpartiets självbild: att vi ligger steget före.

Det var integritetsfrågorna som väckte hennes politiska engagemang i tonåren och det var i asylfrågorna samt att ge främlingsfientliga partier svar på tal som det fördjupades och övergick till ett partipolitiskt engagemang. Det är också där hon blivit en av våra vassaste politiker: inom integritets- och mångfaldsfrågorna.

Hon har hyllats av anti-övervakningsrörelsens olika företrädare i bloggosfären för det kompakta motståndet till statens försök att övervaka och registrera oss och knuffat Miljöpartiet framför sig, både i retorik och i politisk utveckling.

Hon var en av de första att ta debatten mot Sverigedemokraterna, både rent bokstavligen, men framför allt genom att jobba med argumentationsunderlag för miljöpartister och driva på för grön offensiv likarättspolitik för att bemöta den unkna SD-diskussionen.

Och vilka frågor spås nu bli de nya frågorna i valet 2010? Vilka partier kommer att knacka på dörren till riksdagen?

Att inte välja en av Miljöpartiets främsta politiker inom integritets- och mångfaldsfrågorna till sin riksdagslista borde kunna klassas som politiskt tjänstefel (#fail). Så jag hoppas medlemmarna i Stockholm Stad tar chansen att få Maria Ferm som ett av våra ansikten i 08-valrörelsen och kryssar henne i det pågående provvalet.

Bli gärna en supporter på facebook, följ henne på twitter eller läs hennes blogg.

1 kommentar:

  1. Citatet "den typiska miljöpartisten 2010: ung, välutbildad kvinna i storstad - utan också Miljöpartiets självbild: att vi ligger steget före."
    Stämmer nog ganska bra, men själv tycker jag ni i miljöpartiet ska ta er en ordentlig funderare varför det är så. Ett miljöparti med miljön som hjärtefråga har inga väljare där personerna bor och lever mitt i eller nära naturen. Är det större städer ni vill ha? Mindre folk på landsbygden, mindre jägare,fiskare, bönder osv?
    Bara en reflektion som jag skulle funderat på om jag var miljöpartist.

    SvaraRadera