28 augusti 2009

how I met Maria Ferm

Året var 2005. Jag flyttade till Malmö för att läsa internationell migration och etniska relationer på Malmö högskola och för att jag kände för att testa en ny stad. Vid sidan av högskolestudierna började jag engagera mig i Miljöpartiet och Grön Ungdom.

Det var en tjej som stack ut på alla Grön Ungdom-möten. Hon stod utanför och rökte innan mötet började. Hon använde en hel del smink. Hon var blond. Och ganska många möten var hon tvungen att gå lite tidigare för att "hinna träffa kompisar och dricka öl på möllan".
Ur ett Grön Ungdom-perspektiv var det väldigt tur att hon "i alla fall" var vegetarian.

Maria Ferm har alltid varit normbrytande. Men också stark nog att klara av det. Trots pikar om utseende, kläder, alkohol och rökning stannade hon i den gröna rörelsen och har idag utvecklats till en av våra ideologer och formulerar partiets politik på bland annat lika rätts- och migrationsområdet. Idag är hon också, i sin roll som språkrör, en av de främsta anledningarna att Grön Ungdom växer i medlemsantal. Bland annat just för att hon verkat för att det är mer OK att vara GU:are idag, oavsett hur man ser ut.

Vår vänskap växte fram tack vare flera anledningar. När jag arbetade som valsamordnare var hon den enda icke-kandiderande aktivisten som tog ledigt från sitt jobb för att kunna kampanja på heltid. Jag fick också förmånen att studera (och skriva många grupparbeten och uppsatser) tillsammans med henne på Malmö högskola och senare dessutom arbeta med henne på MP-kansliet. Jag lärde känna henne som kanske den mest intelligenta, varmaste och energiska människa jag träffat.

Vi umgicks dygnet runt, på förmiddagens föreläsningar på högskolan, på jobbet på eftermiddagen och på Möllan på kvällarna. Vi har övat in Dirty Dancing-dansen. Vi har åkt på charter och Finlandsfärja. Vi har läst varandras handlingar inför nämndmöten och tipsat om politiska strategier. Vi har föreläst tillsammans för Timbro. Vi har ätit oräkneliga pizzor. Vi har berättat precis allt om alla (ja, den där hemligheten som du sa också). Och följt varandra genom den gröna rörelsen. Och för den delen, livet.


Och det var så jag träffade Maria Ferm.

Idag fyller du 24 år. Grattis!
Du vet att jag älskar dig.


Fler på ämnet #howimetmariaferm: Tomas Melin (01.24), Fredrik Frangeur (02.24), Victor Bernhardtz (03.24), Daniel Kolm (04.24), Fredrik Westerlund (05.24), Åsa Petersen (06.24), Kristin Lilieqvist (07.24), Mikaela Persson (08.24), Tomas Eriksson (9.21), Christian Valtersson (09.24), Sakine Madon (10.24), Isobel Hadley Kamptz (11.24), Yvonne Ruwaida (12.24), Hampus Algotsson (13.24), Helena Bergman (14.24), Philip Wendahl (15.24), Mattias Svensson (16.24), Rick Falkvinge (17.24), Felix König (18.24), Markus Blomberg (19.24), Jakop Dalunde (20.24), Zaida Catalán (21.24), Amanda Brihed (22.24), Linn Olauson (23.24) och Peter Sunde Kolmisoppi .

Missa inte heller Alliansfritt Sveriges speciallogga, med pizza och ål.

5 kommentarer:

 1. Anonym23:04

  Är hon din bögkompis? *L*

  SvaraRadera
 2. @Anonym Jag vet inte ens vad jag ska svara. Du får fråga henne.

  SvaraRadera
 3. Anonym11:20

  Vad gulligt:)

  SvaraRadera