27 augusti 2009

M får lita på Wykmans rekryteringar

Häromveckan sa jag till min brorsdotter Olivia (edit: har tydligen lösenskyddat sin blogg), som snart fyller 13, att om fem år så kan vi gå ut på krogen tillsammans. Hon tittade på mig, skeptiskt, och sa "om fem år, Anders, är du jättegammal"

Om fem år är jag 31 år.
Och om fem år får Olivia börja rösta.

Idag fortsätter det att konstateras att Moderaternas politik inte attraherar ungdomar. Inför M-stämman skriver MUFs Niklas Wykman på DN Debatt att det M kallar integritets-, skatte- och integrationspolitik inte håller måttet för ungdomar. (Jag skulle nog säga att den obefintliga klimatpolitiken också är en stor anledning.)

Det här är samma budskap som Wykman framhöll inför stämman för två år sedan. Man kan ju konstatera att MUF sedan dess ökat i medlemsantal, men att M inte vunnit ungdomarnas förtroende.

Förutom det politiska innehållet, som M nu satt 35-åringar på att utreda tror jag att det handlar om en mer organisatorisk fråga, något så enkelt som kandidater. För att vinna ungdomars förtroende måste Moderaterna våga lita på ungdomars egen kraft och inte kvotera in de medelålders männen på alla toppositioner och listor inför valet. Jag tror att även moderata ungdomar vill kunna känna igen sig i sina politiker. Vägen till moderatungdomarnas hjärta går alltså genom tonårsentreprenörer som Anton Abele och Isabella Löwengrip.

Det smartaste Moderaterna i Stockholm skulle kunna göra är att Abele AB och Löwengrip inc tillåts ta plats i valrörelsen. Det är personer som sticker ut, provocerar och som definitivt har en unik förmåga att engagera unga.

Blondinbella lockar tusentals människor på nätet som interaktiva bloggläsare och med subtila politiska budskap infiltrerar hon en hel hårspraysgeneration med att det är fräsch att vara moderat. Hon kan bygga varumärken och hon är expert på ingångarna till att nå en stor andel av landets unga tjejer.

Abele har lyckats mobilisera människor i verkligheten för frågor som kultureliten kanske tycker är "delfinfrågor" (jag vill rädda världen, stoppa allt som är dåligt) men som på riktigt samlade tusentals människor i manifestationer mot något som vi alla vill förhindra. Vardagsnära frågor som våld bland ungdomar som berör så många ungdomar och deras anhöriga.

Det är den här sortens personer som kan bättra på ungdomars tro på Moderaterna. Inte Anna Kinberg Batra eller Tomas Tobé.

6 kommentarer:

 1. Ja, jag kan bara hålla med dig!

  SvaraRadera
 2. www.ungkandidat.se!

  SvaraRadera
 3. Grå11:00

  Moderaterna kan lätt återställa många tidigare unga sympatisörers förtroende för dem. Det är enkelt.
  * Riv upp FRA
  * Ta bort Ipred
  * Gå till EU-domstolen om Datalagringsdirektivet.
  * Skriv om Stockholmsprogrammet
  * Håll löftet om att inte jaga en hel ungdomsgeneration
  * Börja lyssna till vad MUF säger på allvar
  * Upphöra med Sveriges värsta partipiskekultur
  * Sluta vara förvirrande lika S i 95% av alla frågor
  * Åter bli liberala på riktigt

  Gör dessa saker och sluta göra nya dumheter så kommer massor av sympatisörer att överväga att vända tillbaka. Men bara om det visas i handling. Ord räcker inte längre.

  SvaraRadera
 4. Olivia17:10

  Haha...men det är ju sant det där med gammal.....okej.....äldre vuxen då.....vi säger 30+ då!!!!!

  SvaraRadera
 5. Anders du är en äldre vuxen! Själv e jag bara 23!

  SvaraRadera
 6. Anonym15:36

  Du har rätt!
  Abele kan göra skillnad eftersom han själv är ung OCH verkligen gjort något vi känner till. Frågan är vågar moderaterna "släppa in" Abele som verkar har egna muskler i media?

  Hasse P

  SvaraRadera