26 augusti 2009

30-nånting-moderaterna som ska flirta med 18-åringar

"M storsatsar på unga väljare" skriver Svd och Politikerbloggen. Uppenbarligen har Moderaterna tagit till sig av de alarmerande siffrorna att ungdomarna väljer (röd)grönt och det är sistagångsväljare och miljonärer som attraheras av Nya Moderaterna.

Förstagångsväljarna (18-22) är rekordmånga i valet 2010 så självklart vill Moderaterna kapitalisera. Lösningen blir att "storsatsa" på sju arbetsgrupper som ska utveckla partiets politik för att attrahera ungdomar. Förutom att jag är allergisk mot att kalla arbetsgrupper för "storsatsning" så tycker jag att logiken haltar.

Arbetsgrupperna ska nämligen ledas av "unga moderater". Och om man är snäll brukar man väl säga att "ungdoms"-begreppet handlar om åldrarna 18-30, förutsatt att man inte inhandlat för många vuxenpoäng där strax under 30-strecket.

Så hur många "ungdomar" ryms bland ledarna för de sju arbetsgrupperna?
Well, två - om man räknar snällt.

Niklas Wykman, 28, MUF-ordförande får leda arbetsgruppen om att få vara sig själv. Och han är ganska själv. Riksdagsledamoten Oskar Öholm, 29, är den andra under 30 i skaran. Jag skulle nog också hävda att riksdagsledamöter kring 30 har rätt svårt att minnas verkligheten för gymnasieelever. I övrigt är det riksdagsledamöter mellan 31-39 som ska formulera den skarpa politiken som landets 18-22-åringar brinner för.

Till saken hör att Moderaterna ju redan har ett stort ungdomsförbund och dessutom ett skolförbund för de ännu yngre. De släpper ju hela tiden rapporter och utspel om vad som borde vara moderat politik. Hela poängen med ungdomsförbund brukar ju sägas att vara "blåslampor" på moderpartierna. Men M tänker alltså inte lyssna direkt på dom utan låter istället 30-nånting-moderater ta hand om förstagångsväljarna.

Maria Wetterstrand var 28 när hon valdes till språkrör. Hon hade alltså kvalat in som en av de yngsta i den här skaran. Tål att tänkas på.

2 kommentarer:

 1. Anonym16:56

  Ratt sa patetiskt egentligen och aven ett stort underkannande av MUF. Radikalt alibi(?) som ska inhysa ungdomarna tills de lugnat ner sig tillrackligt for att fa inga i moderpartiet...

  Ar sjalv 25 och kanner mig som farfar eller en utomjordning nar jag rakar traffa pa en 18 aring. Hur stor koll har da en 28-29 aring eller personer som ar 39 bast.

  Fast Moderater kanske ar jakligt omogna i sinnet, vad vet jag.

  AA

  SvaraRadera
 2. Anonym18:58

  Moderater verkar i allmänhet vara personer som inte kommit ur den narcissistiska fasen som varje barn genomgår i ålder 18 mån-3 års åldern. Det är bar att se på de trumpna mumlanden om för höga skatter som kommer ut miljonärsmunnarna.

  SvaraRadera