14 juli 2009

[Segerfeldt ocensurerad]

Mitt lilla sommarbloggbattle om heteronormen med Fredrik Segerfeldt når nya nivåer. I sitt senaste (avslutande?) inlägg släpper han handskarna och konstaterar att jag har en "vänster" människosyn. Det känns lite gammalt, för jag slog ju fast redan i första inlägget en skillnad mellan högerns, vänsterns respektive de grönas syn på makt och människor.

Fredrik anser att människor inte är formellt förhindrade att göra vissa livsval så finns det inget problem. Jfr att när kvinnor får rösträtt så är samhället sedan jämställt, för då kan varje kvinna själv påverka sin situation. Eller som att när slaveriet är avskaffat så är samhället fritt från rasism. Han skriver att "Det heterenormativa begränsar ingens frihet". Det här kommer att låta tjatigt, men jag har svårt att se att andra än vita, heterosexuella, västerländska män utan funktionsnedsättning kan köpa den beskrivningen av individuell frihet.

Det är jättekul att Fredrik aldrig känner sig förhindrad att leva ut sin egenhändigt komponerade köns- och sexualitetsidentitet. För de allra flesta har inte den friheten.

Fredrik visar också prov på sin öppenhet genom att kalla intersexuella för "missbildade" och "skadade" och att människor i "normalfallet" föds heterosexuella (alltså "normalfallet", inte "vanligtvis"). Han orkar inte heller googla begreppet "transpersoner" utan väljer aktivt att inte lära sig vad ordet betyder, ens för att förstå skillnaden mellan att "transa" och att ha en transsexuell identitet. Då känns det som att man kanske inte kommer så mycket längre i en diskussion.

Välkommen till Stockholm Pride i sommar, Fredrik. Du lär behöva det.

1 kommentar: