14 juli 2009

Bajen Fans vill inte fira Pride

Tänk att Stockholm Pride fortfarande kan vara så kontroversiellt. På Bajen Fans hemsida skriver ordförande Daniel Sundqvist att de uppmanar Hammarby IF att dra sig ur Prideparaden, för att "vi inte vill associeras med ett i våra ögon sett politiskt ställningstagande utanför vårt intresseområde."

Jag antar att "vi" i det här fallet innebär "heterosexuella personer utan transidentitet".

edit: Maria Ferm har researchat Bajen Fans' tidigare politiska ställningstaganden och Jonas Morian reflekterar över att Pride behövs. HBT-sossen kallar argumentationen för dravel.

6 kommentarer:

 1. Sixten19:27

  Jaha, så nu MÅSTE man fira Stockhomls Pride.
  Då är ju bara frågan den varför MÅSTE man det om man inte vill? Är det demokrati det att TVINGA dem som inte vill fira Stockholms Pride att fira den?

  SvaraRadera
 2. Bajen Fans ordförande vill inte fira pride, det är Daniel Sundqvist som är "vi". I stadgarna står det att föreningen ska vara helt fri från politik vilket förmodligen är anledningen till att han tar sig rätten att ta stälning för hela Bajen Fans.

  Jag tycker att uttalandet är fullständigt idiotiskt. Jag har svårt att se deltagande i pride som särskilt mer politiskt än hammarby fotbolls stöd till UNICEF och Situation Sthlm. Bajen Fans stödjer dessutom KRIS/X-CONS vilket är mycket bra, men definitivt lika politiskt som pride. Jag undrar också varför Bajen Fans ska lägga sig i detta, uttalandet i sig är om något just kontroversiellt och idiotiskt av en förening där alla faktiskt är välkomna.

  Däremot har det varit blandade reaktioner från supportrar. Jag har uppskattat att de flesta ändå ser deltagandet som väldigt positivt och inser problematiken med homofobin på läktarna.

  Forza Bajen!

  SvaraRadera
 3. @Sixten Nej, ingen måste fira Pride. Men det är intressant av Bajen Fans att aktivt vilja "förbjuda"/förhindra sin moderklubb som bestämt sig för att fira Pride.

  SvaraRadera
 4. Sixten16:41

  Det är ju så att Stockholms Pride är ett aktivt politiskt ställningstagande allt annat är skitsnack.

  Bajens fans tycker väl helt enkelt att idrott & politik inte hör ihopp.

  Det är bara i din fantasivärld som det är så att vi där (ingår jag)som inte vill fira Stockholms Pride är milianta homofober.

  Du är total antidemokrat & mitt förakt för din typ (en typ som vill tvinga alla andra att tycka & tänka som dig, en typ som alltid hetsar mot de som inte tycker & tänker som dig) är totalt.

  SvaraRadera
 5. Jag kan nog tycka att det är rätt att en supporterklubb inte stöder Pride. Jag är själv inget fan av Bajen men skulle nog bli lite avskräckt när klubben tar tydliga ställningstaganden i frågor, visserligen är Pride något som jag tror generellt sett är bra men om jag gick med i något för att jag älskade fotboll vill jag ju inte för den sakens skull nödvändigtvis förknippas med andra organisationer på helt andra områden.

  Om jag ska stå bakom något vill jag att det är för att jag gör det, inte för att en orelaterad förening som jag gått med i helt plötsligt ansluter sig till något annat.

  Nu är mitt resonemang inte helt stringent tyvärr eftersom jag själv är lite kluven, ber om ursäkt för det.

  SvaraRadera
 6. Anonym14:03

  Så inom sporten finns det inga HBT-personer och då är det ointressant att delta?
  Med tanke på vilken homofobi och hat mot HBT-personer som flödar inom sporten är det bara bra att de ville gå med. Att förneka det är att vara minst sagt lovligt korkad. Och sport har i allra högsta grad med politik att göra och sporten har ett ansvar att se till att alla behandlas lika.
  Det är inte förhandlingsbart.

  SvaraRadera