4 april 2009

Hägglund öppnar för att Alliansen regerar med SD-stöd

De rödgröna lämnade besked i somras, två år innan valet. Vi kommer inte att på något sätt stödja en rödgrön regering på samarbete med eller ens passivt stöd från Sverigedemokraterna. Regeringen har istället valt att ducka i frågan. I november bloggade jag om själva principen (och Philip gjorde det härom dagen); att inte svara på frågan innebär att man lämnar en möjlighet för SD att få inflytande.

Nu får vi ett svar från ett av allianspartierna. Men tyvärr fel svar. I Ekots lördagsintervju säger socialminister Göran Hägglund såhär, inför situationen att regera med stöd av SD som vågmästare: "då finns det en möjlighet för en Alliansregering att fortsätta och regera (...) så att det går inte att utesluta om vi hamnar i en svår situation.

Hela citaten:
"Sen är det ju så att om svenska folket i ett val väljer in politiska partier och vi får en situation där vi har svårt att ordna en regering, alltså Sverige måste regeras, jag vill aldrig ha ett organiserat samarbete med partiet, men, vi måste se till att vi har en regering. Därför går det aldrig att säga att man aldrig någonsin kommer att finnas i samma parlament som SD.", "då finns det en möjlighet för en Alliansregering att fortsätta och regera och SD har då möjlighet att antingen fälla den sittande regeringen, alliansregeringen, eller att stötta en s-regering och då... Så att det går inte att utesluta om vi hamnar i en svår situation."


edit: Philip Wendahl (fp) är upprörd medan Johan Hellström och Maria Ferm verkar vara mindre överraskad och Veronica Svärd utnämnder KD och SD till ett eget block, "längst bort från FI". Dagen rapporterar.

6 kommentarer:

 1. jag är inte ett dugg förvånad...

  SvaraRadera
 2. Som Mufaren/Moderaten i min nämnd. Han vill inte regera med SD men menar att om borgarna inte lyckas fixa egen majoritet utan måste förlita sig på SD:s stödröster så kommer de att göra det. Han verkade vara fullkomligt övertygad om det och argumenterade sedan att ja Sossarna har ju regerat med stöd av Kommunisterna.

  Så snart är dem fem.

  SvaraRadera
 3. Jag är inte förvånad, men blir mer och mer oroad för varje dag...

  SvaraRadera
 4. Anonym01:49

  Jag är inte heller förvånad över att kd och sd kilar stadigt, men jag är förbluffad över medietystnaden om detta. Och förbluffad över att ingen murvel granskar sd:s rasistiska, homofoba, kvinnofientliga och familjefundamentalistiska politik. De är inget enfrågeparti.

  SvaraRadera
 5. Karl Johansson13:45

  Problemet är ju att det rödgröna beskedet saknar en rad svar. Om sd blir vågmästare i riksdagen och Sahlin får i uppdrag att bilda regering, betyder ju den rödgröna hållningen att de ALDRIG kan sätta sig i en regering som INTE också har med ett alliansparti i regeringsbildningen. Eller, ursäkta, om sd aktivt röstar ja till en Sahlinregering, under principen att största blocket ska få chansen att bilda regering, ska då denna rödgröna regering inte kunna tillträda?

  Jag noterar att det rödgröna självförtroendet inte är särskilt stort. Om man går till val på att bilda regering tillsammans, och KANSKE med ett av allianspartierna.

  Det är helt enkelt inte seriöst att säga att sd ska få bestämma förutsättningarna för att tillsätta en regering. För det är ju i praktiken vad de rödgröna gör om de ska hålla sig till sin princip.

  Det Hägglund säger är att sd aldrig kommer att ha ett samarbete med en regering där han ingår. Däremot kan han inte styra om de lägger ned sina röster eller röstar ja i en förtroendeomröstning efter valet. Att säga något annat är faktikst att GE sverigedemokraterna inflytande över svenska politik.

  Smaka på den...

  SvaraRadera
 6. KJ: Om SD blir vågmästare så har de möjlighet att stjälpa budgetar och andra propositioner. Så om varken Alliansen eller De rödgröna får egen majoritet så tycker vi rödgröna att det är bättre att man samarbetar över blockgränserna än att hoppas att SD röstar med sin regering.

  SvaraRadera