3 april 2009

trösklar kan också vara diskriminering

I Norge finns det en lag som klassar otillgänglighet som diskriminering. Det vill säga att om t ex bedriver näringsverksamhet i en lokal som i onödan är otillgängligt för människor med funktionsnedsättning så är det olagligt. Ett förslag på en motsvarande svensk lag drogs in 2008 in av alliansregeringen. I Sverige går vi Marschen för tillgänglighet varje sommar (13 juni i år) för att uppmana regeringen att genomföra en motsvarande svensk lag.

Den norska lagen trädde i kraft vid årsskiftet och nu har deras motsvarighet till Diskrimineringsombudsmannen meddelat att en 14 cm hög tröskel till Vings butik i centrala Oslo är diskriminerande, efter en anmälan av Norges Handikapforbund. Nu har Ving fram till 17 april på sig att meddela om man tänker bygga om sin entré för att vara tillgänglig eller om man vill få fallet prövat i domstol.

Motsvarande lag finns också i USA sedan 1990 och har fungerat väldigt bra där, många butiker låter nu bli att bygga otillgängligt till att börja med. Miljöpartiet har förstås för länge sedan tagit ställning.

1 kommentar:

 1. Hej Anders,

  fler förslag om tillgänglighet på http://kjellstjernholm.blogspot.com/2009/04/europaparlamentet-for-tillganglighet.html

  Det känns som du möjligen skulle kunna tillföra något i den debatt jag försöker skapa runt teater (nåja, en vidare kultursfär funkar också) - funktionshinder - politik.

  Kjell Stjernholm,
  Moomsteatern

  SvaraRadera