30 mars 2009

nästa vecka: PRO är gamla

Det är lätt att falla in i den ironiska "no shit Sherlock"-kören som börjat öva sin vårrepertoar efter att programmet Kaliber börjat sända sin granskning av Sverigedemokraterna. Det finns rasister i Sverigedemokraterna. "Vad ska man avslöja nästa vecka? Att Socialdemokraterna och LO har en tight relation eller att det finns kristna i KD?" Eller min favorit, "Att PRO är gamla?"

Men. Att det finns rasister och rasism i Sverigedemokraterna är inte en vedertagen sanning. Oavsett hur många artiklar och uppsatser vi medelklass-, politiskt engagerade-, storstadsungdomar än läst och diskuterat med varandra.

Jag är övertygad om att det för väldigt många är en överraskning att SD inte rensat ut den rena rasismen ur partiet och blivit ett vanligt parti, bara med lite mer fokus på "invandringsfrågan" och en vurm för den "gamla hederliga svenskheten". Det här är ett parti som nyligen fick observatörsstatus i EU-parlamentet och som skramtal kommunala partistöd i många år inför 2009 och 2010 års valrörelser.

"Det här med burka kan man ju förstå. När gubbarna får slå kärringarna som de gör och det blir blåtiror och fläskläppar så är det klart att de måste ha en burka på sig." (möte hos SD Lidingö)

Grävande journalistik när den är som bäst. Långsiktigt och modigt. Hoppas den når fram till alla de som behöver höra den.

Fler: Jonas Morian, Johan Hellström, Maria Ferm, Seved Monke, Nisse. Media: Svd, Expressen, Politikerbloggen, DN, Aftonbladet

1 kommentar:

  1. Sofia Hedman15:09

    Jag tror tyvär inte SD är de enda främlingsfientliga i EP. Själv har jag träffat självaste Le Penn i parlamentet

    SvaraRadera