10 februari 2009

gröna på väg till Bryssel

Som Jakop noterade för ett tag sedan så är De Gröna tredje största parti med hela 9,6% i en opinionsmätning som gäller EU-valet. Ett resultat på ca 10% skulle innebära två svenska gröna ledamöter. Och då har valrörelsen inte ens börjat... Jag börjar tro att tre mandat är inom räckhåll för De Gröna.

Medlemsomröstningen är nu avslutad och medlemmarna har valt att rösta som valberedningens förslag när det gäller toppnamnen: Carl Schlyter (1), Isabella Lövin (2), Bodil Ceballos (3), Ulf Holm (4) och Zaida Catalán (5). Dock har medlemmarna lyft in några namn som tidigare stod utanför listan: blev glad av att se Christian Valtersson och Per Olsson inkryssade.

Samtidigt är jag besviken att inte fler valde att lyfta upp Zaida Catalán till en högre plats på listan. Tomas Melin förklarar varför Zaida är ett viktigt namn i vår strävan att bli ett större parti:

"Zaida är en av våra mycket få politiker som skapar intresse för partiet där inget intresse annars skulle finnas. Det är skillnad på att locka röster och att locka nya röster. Det finns flera kandidater på den lista som valberedningen presenterade inför medlemsomröstningen som lockar de väljare som väljer mellan oss och soffan att ta sig i kragen och dra sig iväg att rösta - här är både Isabella Lövin och Carl Schlyter starka. Men ingen på listan klarar av både detta och att locka röster från andra partier. Förutom Zaida då."


Jag tror inte bara på Zaidas förmåga att locka röster med sitt engagemang för feminism och integritet, utan även på hennes förmåga att leverera grön politik i Bryssel. Så nu börjar vi samla X för Z.

Fler: Politikerbloggen, Maria med ungdomsperspektiv, Johan tycker att medlemmarna verkar gilla valberedningen, Tomas tycker att det känns lite jaså, Emma utropar Hurra, Johannes är förvånad över att Zaida inte klättrade, Fredrik är inte längre högre placerad än Gahrton och Jimmy vill ha valrörelse!

1 kommentar:

 1. Anonym21:18

  Kunde inte Carl stiga åt sidan för
  en ny kandidat? Han har ju suttit
  en period. Och sen det där med feminismen. Det är ingen valvinnare. Dessutom kommer ju Fi att vara med
  i kampen.

  SvaraRadera