24 januari 2009

mina eu-språkrör zaida & per

Miljöpartiets medlemsomröstning om EU-valsedeln pågår även nästa vecka, jag röstade härom dagen. Jag kryssade sju namn, men tänkte lägga en extra plädering för de två jag tror skulle representera mig bäst i EU-parlamentet. Två unga urbana feminister och föreningsmänniskor med grön ideologisk kompass och ett politiskt driv. Dessutom är de snyggast på listan.

Zaida Catalán
Om man slår upp grön väljare i en ordbok 2009 så hittar man en bild på Zaida (ung, välutbildad kvinna i storstad). Första gången jag hade kontakt med henne var för åtta år sedan, hon var språkrör för Grön Ungdom och jag arrangerade en fredsdemonstration mot kriget i Afghanistan där hon var en av talarna. Sedan dess har hon varit en politisk förebild. Zaida har ett jävlar anamma och en integritet som gör att hon är den på listan jag tror skulle baxa igenom mest grön politik i Bryssel på fem år. Hon står också den kandidat som allra tydligast för mina politiska prioriteringar, med fötterna i miljöfrågorna men med hjärtat inom feminismen, djurrätten och demokratifrågorna. Därför kryssar jag Zaida.

"Jordens klimattillstånd hotas och planeten som vi känner den står på randen inför stora förändringar och katastrofer om vi inte förändrar vårt sätt att leva och tänka på." (Zaidas kandidatpresentation)
Fler som kryssar Zaida: Per Olsson, Fredrik Fernqvist, Linn Olauson, Christian Valtersson, Anders Törnblad, Tomas Melin, Jimmy Mannung, Linnea Ornstein, Joakim Holgersson, Lari Pitkä-Kangas, Mikaela Persson, Stefan Nilsson, Alf Karlsson, Heiti Ernits, Adde Petersson, Hampus Algotsson, Lennart Olsen, Daniel Bergvall, Thomas Helgesson, Helena Hellström Gefwert, Yvonne Ruwaida, Vidar Aronsson, Robert Damberg...

Per Olsson
Att Per inte ingår i valberedningens förslag är en gåta som är svårare att knäcka än mysterierna i Lost. Vid sidan av de som suttit i parlamentet tidigare tror jag nämligen att Per är den på listan med mest kunskap om EU-systemet och hur man påverkar politiken inom det. Jag har inte känt Per särskilt länge, men har ett enormt förtroende för hans hppfulla iver att förändra och hans starka övertygelse om att vara grön inte bara är ett engagemang för miljön utan också för människorna i den. Med ett parlament som är ännu gubbigare och mossigare än riksdagen behövs det människor som har förmågan att sätta ungdomars och minoriteters perspektiv i den politiska debatten. Därför kryssar jag Per.

"Andra partier kommer att gå till val på en nationalistisk EU-politik. Vad är bäst för Sverige? Det vill inte jag att Mp gör. Grön ideologi är större än så." (Pers kandidatpresentation)
Fler som kryssar Per: Christian Valterson, Jimmy Mannung, Linnea Ornstein, Tomas Melin, Mats Berglund

1 kommentar:

  1. Petersson annars. Men tack för pingen.

    SvaraRadera