27 januari 2009

Schlaug öppnar forum för Zaida-bashing

Den före detta mp-medlemmen Birger Schlaug har upplåtit sin blogg åt Zaida-bashing.

Han skriver att han tycker att Zaida Catalán har en "så tvivelaktigt egofixerad profil att man känner olust" och "vore en katastrof" i EU-parlamentet. Det känns till och med "obehagligt" att ens rösta grönt i EU-valet. Nu är inte Birger rak och ärlig nog och skriver ut vem han menar, men i kommentarerna frågar hans läsare om han syftar på Zaida och han svarar "ungefär så".

Jag blir förundrad över hur en grön ikon som Schlaug, som inspirerat så många och fyllt oss med grönt självförtroende, idag istället klankar ner på sina efterträdare. Unga personer som fyller den gröna ideologin med innehåll och är beredda att ställa upp i val för att förverkliga de gröna visionerna.

När jag blev medlem i början av 2000-talet tyckte jag att Birger var en av de mer inspirerande gröna (tillsammans med bland andra Fridolin och Catalán). Men den här sortens utspel gör att min bild av honom grånar.

Vi är ju många gröna bloggare som har skrivit om partiets medlemsomröstning och vilka vi ska rösta på. Men Birger är nog den första som (utan att ens ha rösträtt) ägnar sig åt negative campaigning istället för att framhäva olika kandidaters positiva sidor.

I kommentatorspåren är De Anonyma Gröna mera rakt på sak och kallar Zaida "egotrippad", "inkompetent", "överklassfigur" och hennes kandidatur för "påkostad". Om det är så Birgers hang-a-rounds vill beskriva en självsäker, välutbildad och ideologiskt förankrad grön politiker som driver en helt ideell men modern och IT-baserad personvalskampanj är jag glad över att jag slapp vara med i det äldre miljöpartiet.

Är det så att det finns två falanger gröna - de trötta, bittra och spydiga å ena sidan och de pigga, positiva och konstruktiva på den andra? Frågan är ju då vilka vi vill vara...

Fler: Mikaela Persson gör en genusanalys av Birgers uttalande, Jonas Morian tycker att det är tråkigt när föredettingar rackar ned på yngre förmågor, Anders Törnblad konstaterar att Zaida inte är en "fin flicka", Linnéa Engström påminner om att det är där man stöter på motstånd som det är värt att kämpa och Tobias Holdstock tycker att Schlaug kastar sten i växthus.

11 kommentarer:

 1. Alltså, vad besviken jag blir.. Schlaug verkar vara rädd för att se en utveckling av det parti han en gång var med och byggde.. Vart finns hans framåtanda, framtidstron egentligen? Det är iaf just det som jag identifierar gröna människor med.

  SvaraRadera
 2. Anonym21:44

  Han är rätt så konsekvent ändå. Hans ideologi har mycket med konservatismen att göra, har han sagt.

  SvaraRadera
 3. Fredrik23:15

  Birger Schlaug är fortfarande skarp och engagerande. Jag kan inte påstå att jag gillar Mp, och jag gör det ännu mindre på sistone, men Birger är intressant och ideologisk när Mp är liberal-mellanmjölk och sossekramare. Men jag förstår att ni miljöpartister måste ge er på honom, eftersom han gång på gång kommer med träffande kritik mot Mp.

  Vad gäller inlägget här så förstår man ju det om man läser det i sitt sammanhang. Birger har ju självinsikt när det gäller sin inställning och han vill inte hänga ut någon.

  Att citatet "så tvivelaktigt egofixerad profil att man känner olust" gör att väldigt många direkt förstår vem som avses borde väl stämma till eftertanke? Jag har sett Zaidas sida och det gav faktiskt lite olust. Jag vet dock inget om henne, utan tycker snarare det intressanta är att personvalet "tvingar fram" människors egocentriska drag. Personliga egenskaper, kändisskap och pengar blir allt viktigare och det borde man ju fundera över istället för att på ett ganska oschysst ge sig på Birger. Även om jag tror han tål det.

  SvaraRadera
 4. Fredrik: Att det går att förstå att det är Zaida han syftar på handlar ju om att hon är den enda miljöpartisten som bedriver öppen personvalskampanj.

  Hennes sajt (som för övrigt är byggd helt ideellt) innehåller texter om de frågor hon tänker prioritera i EP-valet. Ett ganska rimligt innehåll på en kandidatsajt, när medlemmarna och sedan väljarna förväntas rösta på den de vill se i parlamentet.

  SvaraRadera
 5. Jag håller med dig, Anders, om att det finns en del bittra miljöpartister som funderar på "vart partiet är på väg". Jag hade en diskussion med en av dessa en gång som hävdade att alla som blivit medlemmar av andra skäl än miljöfrågan var med i partiet av fel anledning ;-)

  Det är faktiskt ganska lustigt. Som om det skulle finnas en "mall" för vem som är rätt medlem.

  Och med risk för att vara klyschig - så trist att Schlaug övergett den gröna principen om att lyfta fram de kandidater han gillar och istället väljer att trycka ner andra.

  SvaraRadera
 6. Anonym21:58

  Jätteintressant! Alla utgår från att Birger skrivit om Zaida. Där ser man vad som ligger i betraktarens öga! Fantastiskt!

  SvaraRadera
 7. Anonym: Bland kandidaterna är bara Zaida som har en kampanjsajt.

  SvaraRadera
 8. Gjorde mitt inlägg eftersom jag ogillar personval, och än mer personvalskampanjer som bygger på temat jag är bäst. En av tankarna bakom bildandet av mp var just att minska personfixeringen och betona politiken - bland annat i reaktion mot moderaternas kampanj Rösta på Gösta, Ulf Adelsohns presidentstilskampanj och tjafset om Palmes person snarare än om sossarnas politik.

  De som tror att jag skulle reagera för att det är en ung kvinna som sticker ut hakan är ute i ogjort väder. Det var inte så många år sedan, trots allt, jag fick en väldig massa skit - och jag betonar väldigt massa - av äldre gentlemän såväl som av kvinnor i mer mogen och erfaren ålder för att jag stöttade unga kvinnor som gjorde ett kanonjobb i en gubbig politisk riksdagscirkus. Skit får man ta. Då hette det att medelålders män stöttade yngre kvinnor på grund av att de var unga och snygga - jag har en hel samling av sura mejl med den inställningen sparade...

  Personval är, precis som Zaida inser till skillnad från hennes stöttare, värt att diskutera i sak. Och jag tar mig friheten att tycka att hennes kampanj gör mig starkt negativ. Andra reagerar positivt. Vilket väl är syftet.


  Ska bli intressant att se hur mp:s lista kommer att se ut inför EU-valet. Går det bra för Zaida i partiets medlemsomröstning så lär det leda till att flera kandidater inför nästa val kommer att köra stenhård personvalskampanj. Vilket i sin tur kan förflytta mp från den ena ytterligheten (inte partiledare, utan rör, för att bland annat minska just personkulten till förmån för politikens innehåll) till den andra ytterligheten (mesta möjliga fokus på personen, på bekostnad av politikens innehåll).

  SvaraRadera
 9. Birger: Då hade det väl varit klädsamt om du hållit dig till just sakfrågan i ditt inlägg och släppt styrkeorden om Zaidas kompetens?

  Om du läser hennes blogg kan du för övrigt se hur vi som stödjer hennes kandidatur motiverar vårt val, på politiska grunder.

  SvaraRadera
 10. Bäste Anders, jag har inte sagt ett ord om Zaidas kompetens eller brist av densamma eftersom jag inte kan bedöma den. Jag har kommenterat personvalskampanjen och det uttryck den hade.

  SvaraRadera
 11. "Den där som man anser vore en katastrof skulle väl ändå ta sig in på en av de där ynka platserna som partiet kan få i det där eländiga parlamentet..."

  SvaraRadera