27 januari 2009

Falkvinge har fel

Pirat-Rick skriver en bloggpost om att De gröna skulle svika i Ipred-frågan (trots att han hyllat vår motion). Anledningen är ett citat från vår ledamot i Kultursutskottet.

Men, föredömligt avslöjat av Max Andersson, så citerar Falkvinge bara halva citatet (!) och utelämnar "detaljen" att vår linje ligger fast - mot Ipred.

Osnyggt, Piratpartiet.

Fler: Maria

18 kommentarer:

 1. Hade egentligen tänkt kommentera hos Max Andersson men av någon outgrundlig anledning tillåter han inte kommentarer, så jag skriver väl här istället.

  Citatet:
  "[...] Jag ställer mig därför positiv till att upphovsrätten säkerställs. De förslag som läggs fram i propositionen tillgodoser emellertid inte i tillräcklig utsträckning behovet av ett tydligare integritetsskydd för att undvika att Internetanvändares personuppgifter används i olämpligt syfte."

  Den sista meningen är ganska otydlig och tillför därför inte så mycket som jag ser det. Vad innebär "olämpligt syfte"? Att uppgifterna används för något som är orelaterat till det påstådda rättighetsintrånget? Att de sprids till fler personer? Att de används för att kontakta abonnemangsinnehavaren? Att de används för att skicka kravbrev?

  Det går mycket väl att stödja den sista meningen, men ändå vara för IPRED och utlämning av privatpersoners abonnentuppgifter.

  SvaraRadera
 2. Anonym13:21

  Eftersom citatet klipptes ut av mig, så får jag stå för det.

  Jag har svarat här.

  SvaraRadera
 3. Gustav N15:06

  Tänkte att det där citatet inte var helt korrekt, och så var det inte! Keep rockin' in the free world!

  SvaraRadera
 4. Marcus Carlsson16:36

  Nej, han har inte fel. Han skriver inte något svek om IPRED, om man inte kan skilja på fildelning och IPRED så kanske det är dags att läsa på? Att klippa citat för att korta ned och stärka de egna argumenten gör du förresten själv hela tiden. Du besvarar också invändningar eller frågor mot det du skriver med total tystnad eller faktiska argument med "jag tycker att det är ett dåligt argument". Kort sagt: du är själv en mästare när det gäller tom/ful retorik och härskartekniker. Hört talas om det där med att kasta sten i glashus och pil i gummibåt? Du har i varje fall hjälpt mig att besluta mig för vad jag ska rösta på. Det blir inte Mp vilket jag har funderat på tidigare.

  SvaraRadera
 5. Andreas B19:45

  Oavsett vad så kan man ju konstatera följande:

  Vill man rösta på ett parti vars politiker gör det tydligt att lagar som IPRED inte är bra OCH att fildelning inte ska vara kriminellt, då ska man uppenbarligen inte rösta på MP.

  Kan man däremot tänka sig ett parti som pratar fint om fildelning och ont om IPRED, men som när det gäller glömmer bort att nämna sina ståndpunkter, då är MP återigen ett alternativ.

  Så tolkar jag dagens rabalder. Jag hoppas ni repar er och förstår vad det är som efterfrågas. Det handlar om att TYDLIGT SÄGA IFRÅN. Att SLÅ NÄVEN I BORDET. Förespråkarna har idag inga problem att nå fram till beslutsfattarna. Det är vi som är i underläge. Det är vår frihet som hotas. Därför måste vi SÄGA IFRÅN MED TYDLIGHET! Inte komma med tveksamma uttalanden som det krävs dementier för att förstå på "rätt" sätt.

  Kommer Miljöpartiet att göra det?

  SvaraRadera
 6. Alltså, snälla pirater... Om ni tycker att jag ska "läsa på" om fildelning så tycker jag ni ska "läsa på" och processen hur lagförslag hanteras i riksdagens utskott.

  Det som behandlades i kulturutskottet var frågan om Ipredlagen. Bara. Det är inte ett forum för att diskutera fildelningens vara eller inte vara. Kulturutskottet var samlat för att lämna remiss på huruvida Ipred är en bra lag eller inte. Att då börja gasta om andra lagförslag i egenskap av remissinstans är oseriöst och plakatpolitik. De Gröna är ett seriösare parti än så.

  De Gröna är för att upphovsmännen ska ha rätt till ersättning för sina producerade verk (om man inte själv väljer att dela med sig). Det är väl en (av många) skillnad(er) mellan pirat- och grön politik? Bibliotek är ju en populär liknelse, där författarna och upphovsmännen ersätts för att deras verk görs tillgängliga kostnadsfritt.

  Marcus Carlsson: Du får gärna exemplifiera när jag klippt citat för att försöka få det att se ut som om personer sagt något annat än de sagt.

  Andreas B: Du är välkommen att läsa våra motioner och förslag i integritetsfrågorna.

  SvaraRadera
 7. Bengt Svensson22:12

  När någon motsäger sitt eget parti, då skall man se upp och flagga i tid. Var tacksam för det. Nu säger jag inte att MP är som C, men läs detta inför valet 2006:

  http://www.centerpartiet.se/upload/Centerpartiet/Dokument/Öppenhetsmanifest15juni.pdf

  Vi vet ju alla hur det gick, inte en siffra rätt.

  SvaraRadera
 8. Marcus Carlsson22:39

  För att svara på din nivå:

  Men snälla lilla Anders... jag tycker att du har gjort det ganska bra själv i flera tidigare blogginlägg.

  SvaraRadera
 9. Marcus Carlsson: Du är välkommen att återkomma med exempel på ditt påhopp när du känner dig redo.

  SvaraRadera
 10. Marcus Carlsson23:51

  Tack, jag kan återkomma med en lista på cirka 1000 ställen där du medvetet har citerat eller sammanfattat medvetet på ett sätt som försöker få något annat än vad som är sagt sagt, direkt ovan är ett sådant exempel. Du är självklart välkommen att läsa genom vad du själv skriver och vad du gör i ditt liv och tänka till innan du av alla människor börjar tala om påhopp...

  Sedan tackar jag dig ännu en gång för att du gör det så tydligt för mig varför jag inte ska rösta på de gröna trots att jag tycker att deras partiprogram är mycket sympatiskt.

  SvaraRadera
 11. Andreas B00:32

  Fråga 1: Som jag har förstått det vill Miljöpartiet legalisera fildelning. Men bara nedladdningsbiten. Är det korrekt?

  Följdfråga om detta stämmer: Fildelning med bittorrent ska fortsätta vara illegalt?

  Fråga 2: Ni vill säkra den personliga integriteten på nätet, men samtidigt stärka upphovsmännens rätt att kräva ersättning, stämmer det? Om du ser en konflikt i detta, vilket anser Miljöpartier är det viktigaste? Upphovsmannens rätt till ersättning eller den personliga integriteten.

  SvaraRadera
 12. Marcus: Eh, jag har ju inte citerat någon i det här inlägget...?

  Andreas: Vi har kongressbeslut på att nedladdning för privat bruk ska vara legalt. (Men upp- och nedladdning är ju i princip samma sak med de flesta mjukvaror). Vi vill finna ett system som i likhet med kassettavgiften eller biblioteksersättningen ersätter upphovsmännen utan att man behöver koppla varje enskild nedladdning till en betalning. Därmed ingen konflikt.

  SvaraRadera
 13. Andreas B11:03

  Okej, tack för svaret. Följdfråga: Tycker du och Miljöpartiet att den nuvarande kassettavgiften är bra?

  SvaraRadera
 14. Marcus Carlsson11:48

  I just precis det fallet hade du inte just citerat då nej, men i övrigt så är det ganska uppenbart: I rest my case...

  Det är inte konstigt att det finns politikerförakt när partierna verkar vara fyllda av sådana som du. Vet fan inte vad jag ska rösta på. Men för tillfället tycker jag minst illa om piratpartiet (som ofta tar i så de knakar, men oftare är ärligare med vilka utgångspunkter de har) så det blir väl det, men miljöpartiets partiprogram hade egentligen varit något jag hade velat stödja med en röst nu när det inte finns något socialliberalt parti längre, men nej tack - du har som sagt övertygat mig om att det inte är något alternativ...

  SvaraRadera
 15. Andreas: Det vet jag faktiskt inte.

  Marcus: Så "direkt ovan är ett sådant exempel" var lite förhastat att skriva då? Jag ser fram emot de övriga 1000 exemplen.

  För övrigt tror jag din poäng gått fram. Du har nu skrivit tre gånger att du på grund av mig personligen (som inte ens har några politiska uppdrag) inte kan rösta grönt. Ett tips; sluta följa min blogg så lever du längre. Kram på dig.

  SvaraRadera
 16. Marcus Carlsson07:14

  Hm, nu gick du faktiskt över alla gränser. Du försöker bevisa att du aldrig gör något genom att göra precis det du påstår att du aldrig gör?! Förlåt, jag tror att jag egentligen försvann för ett bra tag sedan i dina cirklar.

  Du är tydligen så van att hålla på sådär att du inte inser det själv. Det är faktiskt både skrattretande och fruktansvärt tråkigt på en och samma gång.

  Ett mottips då: läs ordentligt och tänk till... Då tror jag inte att jag behöver lägga ned de där timmarna på att sammanställa listan (vilket inte hade varit något problem att göra annars)

  Att du inte har politiska uppdrag är väl lite väl mycket hårklyveri? Att ha ett jobb på den politiska nivån och hur mycket det säger om mp att de låter dig ha det tycker jag faktiskt tål att upprepas, men förlåt om jag har varit tjatig.

  Du kan vara helt lugn. Jag kommer härmed hålla mig till att läsa bloggar som hellre försöker argumentera med faktaargument (även om de är överdrivna) istället för att använda sig av sådana där retoriska halmgubbar, härskartekniker och allt vad det nu heter och dylikt i framtiden. Det innebär ju kanske att jag måste hålla mig borta från allt som Wetterstrand gör och säger också om jag ska vara helt konsekvent och på den säkra sidan, men det är säkert ett bra sätt att leva längre, vad som nu menas med det så det var ett bra tips som jag lovar att efterleva...

  *Klappa på huvudet (härskartekniker var det ja, just det - host)

  SvaraRadera
 17. Hm. Är det någon annan som förstår vad Marcus Carlsson syftar på?

  SvaraRadera
 18. Sebastian B14:58

  Haha. Nej, men det var ganska underhållande.

  SvaraRadera