27 januari 2009

att minnas förintelsen är aldrig "malplacerat"


Idag är det Förintelsens minnesdag och 64 år sedan Auschwitz, ett av nazisternas största koncentrations- och förintelseläger, befriades. Det var då bilderna av nazisternas folkmord började kablas ut och världen började förstå (som om vi någonsin förstått) vad som hände i Tyskland på 30- och 40-talet.

Sex miljoner judar, 1,9 miljoner polacker, hundratusentals romer och sinti, funktionshindrade och tusentals Jehovas vittnen och homosexuella. Mördade.

Idag hålls ceremonier och manifestationer på olika platser i landet. En minnesgudstjänst och ett fackeltåg skulle hållas i Luleå, arrangerad av Svenska Kyrkan och Luleå kommun. Men de har blivit inställda. På grund av händelserna i Gaza. Enligt komminister Bo Nordin kändes det "obekvämt" och "malplacerat".

Bloggosfären kommenterar:

"Därmed ger Svenska Kyrkan det samlade judiska folket, inklusive sex miljoner offer för förintelsen, skulden för våldet i Gaza. Det är ett häpnadsveckande agerande. Vilket annat folk skulle Svenska Kyrkan behandla på det här sättet?" (liberala bloggaren Johan Ingerö)

"Logiken stämmer inte i sina premisser, eftersom "kriget" (massakern) i Gaza inte på något sätt har med Förintelsen i Nazityskland att göra. Staten Israel representerar inte judar som kollektiv, även om antisemiter och sionister vill det." (vänsterbloggaren Kristoffer Ejnermark )

Det är ovärdigt att kränkningar av människorvärdet, som händelserna i Gaza, får som konsekvens att vi inte högtidhåller och minns Förintelsen. Det borde vara precis tvärtom.

"Tiden går och snart finns vare sig offer eller förövare kvar som kan berätta om sina erfarenheter. Därför är det viktigt att vi inte glömmer de fruktansvärda övergrepp som begicks; att vi ständigt rekapitulerar hur illa det kan gå när hat, våld och antisemitism höjs upp till statsideologi. Det är inte minst viktigt mot den senaste tidens händelser." (Marcus Bohlin, Sundsvalls Tidning)

fler: Fredrik, Tobias, Birger, Betnér, Wendahl, Wykman.

2 kommentarer:

  1. Anonym10:55

    Bra skrivet!

    SvaraRadera
  2. Anonym12:21

    Samt en stor del fackföreningsaktivister, socialdemokrater och kommunister.

    SvaraRadera