9 januari 2009

det är regeringen som är klimatnationalister

De Gröna blir efter gårdagens granskning kallade "klimatnationalister" av Svd:s Sanna Rayman:

"Är det verkligen ett problem att Sverige klimatsatsar utomlands? Att döma av en kritisk rapport, signerad mp, som avlevererades igår, är det så. Tongångarna är tydligt 'klimatnationalistiska'. Att satsa utanför Sverige betecknas som att 'smita undan' sitt ansvar."
För mig är en "klimatnationalist" någon som anser att mitt land ska inte behöva göra någon omställning - det kan väl andra länder göra?

Som, hmm, till exempel Sverige.

Det är ju Sverige som förhandlar till sig klimatundantag från EU:s krav. Det är ju Sverige som under hela mandatperioden har skjutit samtliga svenska klimatomställningar framför sig - den där klimatpropositionen som regeringen pratat om i flera år nu ser vi inte röken av. Istället satsar man pengar på CDM-projekt som till stor utsträckning hade blivit av utan svenska pengar och i CTF-fonden som finansierar kolkraft.

Ja, det stämmer att Sverige "bara" står cirka 0,18 procent av de globala växthusgasutsläppen. Men märkligt vore det ju annars, vi är ju också jäkligt få personer. Om alla i världen skulle släppa ut lika mycket växthusgasutsläpp som en genomsnittlig svensk - 6,5 ton (import för konsumtion inte ens medräknad) - skulle det behövas fler jordklot. En hållbar nivå brukar beräknas någonstans kring 1,5 ton. Det är internationalistiskt att tycka att det borde finnas en riktlinje mot att varje person har rätt till ungefär lika mycket utsläpp.

"Fredrik Reinfeldt menar att ett land som bara står för 0,2% av världens utsläpp (då är inte vår import räknad) inte ska behöva göra mer än vi redan gjort. Men Maria Wetterstrand kontrade med hur man absolut kan dela upp världen i 500 områden, som alla står för 0,2% av utsläppen av växthusgaser. Men betyder det att ingen ska behöva göra något? Så talar en sann internationalist." (inlägg oktober)
Hur skulle Sverige kunna anta en klimatledande tröja om vi inte själva kan leva på en hållbar nivå?

För övrigt missar Rayman den "detaljen" att De Gröna är det parti som vill göra störst satsningar på internationell klimatpolitik. Vi vill minska de svenska utsläppen med 40 procent till 2020, men även genomföra motsvarande minskning internationellt. Internationalistisk klimatsolidaritet är ordet, sa Bill. Vad regeringen har för målsättning är fortfarande höljt i dunkel.

edit: Hampus Algotsson vs. Norra Skånes ledare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar