15 oktober 2008

när hela klimatfrågan står utanför

Finanskrisen och varslen var med rätta i fokus under dagens partiledardebatt i riksdagen. För mig gav Maud Olofsson (c) det svagaste intrycket, övriga partiledare gjorde rätt bra ifrån sig. Förutom att de konsekvent vägrar att svara på varandras frågor och hålla sig till ämnet. Vad är poängen med debattera om allas repliker är färdigskrivna i förväg?

Hoppas att fler lägger märke till det Expressens Ann-Charlotte Marteus skriver: att De Gröna är det enda partiet som fortsätter att prioritera klimat- och miljöfrågorna även när medias fokus ligger någon annanstans.

Min favoritpoäng i den klimatdebatt som ändå fördes idag var hur statsminister Fredrik Reinfeldt menar att ett land som bara står för 0,2% av världens utsläpp (då är inte vår import räknad) inte ska behöva göra mer än vi redan gjort. Men Maria Wetterstrand kontrade med hur man absolut kan dela upp världen i 500 områden, som alla står för 0,2% av utsläppen av växthusgaser. Men betyder det att ingen ska behöva göra något? Så talar en sann internationalist.

Och sen fick statsministern frågan vad som ger en svensk rätten att släppa ut fem gånger mer växthusgaser än vad som är en hållbar nivå?

Det svarade inte Reinfeldt på. Han tyckte istället att det är en rättighet för oss alla att få äga en bil.

2 kommentarer:

  1. ord!

    märkligt hur tom klimatfernissan visade sej vara när fokus i den offentliga debatten skiftade.

    SvaraRadera
  2. Intressant argument av Reinfeldt. Är det inte även en rättighet att andas frisk luft och ha en framtid?

    SvaraRadera