15 oktober 2008

hur dåligt minne har svenska journalister?

När s och mp gick ut med våra ambitioner på en gemensam koalitionsregering för att ta fram rödgrön politik till en regering 2010 var mediereaktionen "de stänger dörren för vänstern". Men hur dåligt minne har svenska journalister?

Juli 2007:
"Lars Ohly (v) kommer inte att förespråka en gemensam valplattfom med socialdemokraterna och miljöpartiet inför valet 2010." (SVT)

Februari 2008:
"Vänsterpartiets ledare Lars Ohly säger nej till allians med socialdemokraterna och miljöpartiet före valet 2010." (DN)

Juni 2008, kongress
Förslagen om gemensam valplattform avslogs utan votering. Lars Ohly: "vi tror inte på modellen att (...) gå till val på en gemensam plattform." (SR, Göteborgsposten).

Juli 2008
Hans Levander: Kommer ni inom vänsterblocket gå ut med en gemensam plattform (allians)i god tid innan valet 2010?
LarsOhly: Nej, många gemensamma utspel men inget gemensamt valprogram. (Expressen.se)

Vem är det som sagt nej till att förbereda en regeringskoalition?

edit: Heiti håller med.

4 kommentarer:

 1. Bra poäng, men det mest fascinerande är väl inte journalisternas dåliga minne, utan att Mona Sahlin inte verkar veta vad hon kommit överens med vem om. Alternativt att hon faktiskt inte vet vad hon vill. Just nu ser hon bara klumpig ut.

  Jag tror att ni gjort helt strategiskt rätt som så tydligt bundit er (om än jag tycker att det är tråkigt att ni bundit er till Sveriges faktiskt mest konservativa parti), men jag tror också att socialdemokraternas hattiga hantering av v-frågan försvagar både samarbetet och samarbetes anseende.

  SvaraRadera
 2. Utmärkt att du lyfter fram detta.

  SvaraRadera
 3. fast likväl är det ju att vi gröna inte vill ha med vänstern.

  en bättre inställning kanske hade varit att "nu vill vi bilda ett regeringsunderlag på allvar, tiden är mogen för det. när vänstern känner att de är redo samt kan acceptera utgiftstaket är de välkomna".

  alltså ungefär som inställningen kom att förändras till under förra veckan.

  tror det hade blivit lite mindre oreda och oenighet då.

  SvaraRadera
 4. Kanske man kan säga att v inte förstod vad i vilket ljus deras uttalande skulle ses om mp o s enades om en gemensam plattform? Samtidigt som inte mp o s heller förstod vad som skulle ske ...

  Att sedan de nyliberala idéerna nu dissas t o m på svd.se gör naturligtvis situationen ännu mer märklig. För det är väl svårt att undgå att tänka att likaväl som de nyliberala idéerna inte förmår möta verkligheten i finansvärlden så förmår de inte heller göra det i miljövärlden? Av ungefär samma skäl, faktiskt, ty de drivkrafter som nyliberalismen främst frammanar är ju tyvärr egoismen.

  Min slutsats är att vägen framåt måste gå via ett erkännande av egoismens nackdelar. Att vi måste kompensera för dem. Och ibland direkt avvisa egoismen. Och ändå skapa frihet och utrymme. (Hm, jag slutar här, mina tankar drar iväg, utanför inlägget. Freddys idealism på sin sida, min egen på andra sidan, miljöpartiet i sin fåra. Får väl börja skriva igen, det kliar lite i fingrarna när jag ser vad som händer.)

  SvaraRadera