8 januari 2009

regeringens klimatpolitik med byxorna nere

På samma sätt som den stackars skidåkaren hängde naken i skidliften hänger nu regeringens klimattrovärdighet med byxorna nere. Idag har nämligen De Gröna presenterat en rejäl granskning av regeringens internationella klimatpolitik.

Regeringen satsar 4,8 miljarder kronor på internationella klimatinsatser. Men minskar med andra handen biståndet med drygt 4 miljarder kronor. Så det är fattigdomsbekämpningen (mat, sjukvård, skolor osv) som bekostar klimatarbetet. I Kyotoavtalet har Sverige skrivit under att klimatinsatser INTE ska bekostas med biståndspengar. Det är skamligt att Sverige kritiserar andra länder för att inte ha skrivit på avtalet - men inte följer det själva!

Pengarna satsar regeringen sedan på två metoder: CDM-projekt och att lägga pengar i Världsbankens Clean Technology Fund.

CDM-projekt innebär att bekosta projekt i utvecklingsländer istället för att minska utsläpp själva, rent krasst att köpa sig fri. Regeringen påstår flitigt att "en krona gör mer nytta någon annanstans", men det finns inga analyser över huruvida de här projekten skulle ha blivit av ändå. CDM-projekten är också internationellt ifrågasatta av andra, ur både socialt och ekologiskt perspektiv. De gröna vill göra än mer internationella klimatinsatser, men det måste vara högre kvalitet än de vanliga CDM-projekten. Vilka Magnus Andersson syftar på vet jag inte.

Världsbankens fond CTF finns det också problem med. Framför allt är kriterier över vad pengarna kan användas till värdelösa. Det är till exempel OK att satsa pengarna på kärn- och kolkraftverk. Hur klimatsmart känns det på en skala? Maria Wetterstrand frågade i morse handelsminister Ewa Björling i P1 Morgon:

MW: "[Clean Technology Fund] satsar pengar i kärnkraft och den satsar dessutom pengar i kolkraft, under täckmantel att det skulle vara klimatinsatser. Det tycker jag är ett mycket oansvarigt sätt att spendera svenska pengar - att bygga upp kärnkraft i fattiga länder och att bygga nya kolkraftverk i fattiga länder och påstå att detta är klimatpolitik."

EB: "Sverige ger stora summor till den här fonden, det stämmer, det är mycket viktigt. Jag ska inte gå in i detaljer på den, därför att det är inte min avdelning, så att säga. Eh, men jag vill ändå säga att vi..."
Den som förstod någonting om regeringens syn på att deras klimatinvesteringar går till kolkraft kan ju ringa en kompis.

Med den här "ledningen" ska alltså Sverige vara ordförande för EU under det viktiga klimatmötet i Köpenhamn. Suck. Jag antar att det bara att upprepa: Bara ett år kvar till valåret. Bara ett år kvar till valåret.

edit: Christian Valtersson, Mikaela Persson, Miljöaktuellt, Metro, VF,

5 kommentarer:

 1. "Regeringen satsar 4,8 miljarder kronor på internationella klimatinsatser. Men minskar med andra handen biståndet med drygt 4 miljarder kronor"

  Vad den borgerliga regeringen gjort är att ta bort de pengar som sossarna, gröngölingarna och kommunisterna gav till diktaturer i bistånd. Nu kommer pengarna väl till rätta...

  SvaraRadera
 2. Bloggen ser fräsch och snygg ut min vän. Bravo!

  SvaraRadera
 3. Men Anders, hur folkligt tror du det är att ha en så snygg blogg? Nu kommer alla att se dig som en arrogant elitist. Du behöver gå en kurs i politisk kommunikation =)Vi lever trots allt i jantelagens Sverige.

  SvaraRadera
 4. Jinge 2.0: Ja, för att bygga kolkraft i u-länder är ju en så mycket bättre grej än att ge civilsamhället som lider under diktaturer bistånd.

  Markus: Tack! Aldrig har ett så litet snitt gett ett sånt lyft!

  Fredrik: Jag har aldrig sett mig som folklig. Det är Blondinbellas grej.

  SvaraRadera
 5. "Det är till exempel OK att satsa pengarna på kärn- och kolkraftverk. Hur klimatsmart känns det på en skala?"

  Att satsa på kärnkraft är givetvis både klimat och miljösmart. Men satsningar på kolkraft är ren idioti...

  SvaraRadera