25 november 2008

makt och våld

I relationen majoritets- och minoritetsbefolkning är det i regel en maktförskjutning mellan majoriteten och minoriteten, även på individnivå. Tillhör du som individ majoriteten är du normen och anses vara frisk, "normal" och med befogenhet att "tolerera" andra. Heterosexuella som grupp utövar våld mot HBT-personer som grupp. Svennar anser sig kunna "tolerera" blattar. Vi utan synliga funktionshinder anses "friska".

Män som grupp är i minoritet mot kvinnor som grupp. Men använder ändå våldet som maktmedel för att kunna upprätthålla sexism och patriarkat. Mäns våld mot kvinnor går inte att á la Moderaterna att videoövervaka eller gatubelysa bort, då det i huvudsak sker i hemmet, av pojkvänner, killkompisar, släktingar, män.

Idag är det internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor. Läs någon av debattartiklarna som förhoppningsvis publiceras. Lyssna på något av talen som förhoppningsvis hålls.

Och reflektera över hur vilken relation du man har till våld. Och vilken relation till våld du ger vidare till pojkar i din närhet.

Läs gärna Maria Wetterstrands artikel inför Regnbågsfestivalen på delvis samma tema.

Fler: Conny, Maria

2 kommentarer:

  1. Personligen kan jag överhuvudtaget inte relatera till mäns våld mot kvinnor, eftersom jag aldrig haft någon närmare bekantskap med någon som jag kunnat föreställa mig att den skulle vara utövare av det. Dessutom har jag svårt att fatta grejen med kvinnovåld som maktmedel eftersom de män som slår kvinnor tycks hamna längst ner i den interna hierarkin över män (vilket borde vara en prioriterad maktkamp). Vilka argument finns för att patriarkatet i någon mening bygger på våld?

    SvaraRadera
  2. Det är ju ingen som känner en potentiell misshandlare eller våldtäktsman - trots det mördas 17 kvinnor varje år av sin man och 3-4000 våldtäkter anmäls vaje år.

    SvaraRadera