24 november 2008

patetiska sverigemoderater gör det igen

Tesen börjar bli uttjatad. Etablerade partier oroar sig för ett högerpopulistiskt partis tassande kring 4%-spärren. Etablerade partier närmar sig högerpopulistiskt parti och snor deras politik. Högerpopulistiskt parti blir rumsrent och kommer in i riksdagen. Men huruvida SD kommer in i riksdagen eller inte har aldrig varit problemet.

Problemet är redan här. I Sverige 2008 är det helt plötsligt OK att komma med politiska förslag som att alla invandrare ska skriva kontrakt om att respektera svensk kultur: "De som invandrar till Sverige ska skriva på ett kontrakt om att de känner till svenska lagar, regler och värderingar. Och om inte överenskommelsen följs kan det bli konsekvenser i form av att bidrag ses över."

Självklart ska man få information om lagar och regler när man flyttar till Sverige. Det är ju delvis det vi har SFI till! Men varför ska en invandrad jämställd och öppensinnad svensk behöva skriva under ett papper på att man tänker följa svenska lagar - när inte de svenska skattefuskarna, hatbrottsgärningsmännen och folkgruppshetsarna behöver göra det? Vad gör vi med de svenskar som inte delar "svenska värderingar" - ska de skickas till andra, mer passande, länder?

Och vadå minska risken för hedersvåld? Ursäkta? Om jag var en pappa som ansåg att jag hade rätt att misshandla min fru för att hon kommer hem sent eller mina döttrar för att de dejtar fel person - skulle ett kontrakt med Reinfeldt då hindra mig från att slå? Patetiskt är ordet.

"Varning för Schlingmann", skriver Anna Dahlberg. "Kanske ska vi dra in Schlingmanns försörjning när vi ändå håller på?" skriver Åsa Petersen.

Fler: Sakine, Jakop, Johan, Maria, Maria om MUF, Marie-Helena, Federley, Blogge Bloggelito, Svensson, Markus Blomberg.

3 kommentarer:

 1. Anonym10:01

  Kunde knappast instämma mer! "Patetiskt är ordet." You said it.

  SvaraRadera
 2. the contract isnt well thought out... but I definitely agree that people should be given the information needed about swedish culture and laws so that they know what to expect.

  SvaraRadera
 3. Anonym13:46

  Den svenska demokratins självförtroende har aldrig varit sämre. T.o.m. så dåligt att den ifrågasätter grundprinciperna den vilar på. Det tankefel som man här begår när man föreslår att normavvikelser hos den monolit man kallar "invandrare" måste stävjas till varje pris skulle få varenda förment liberal debattör att explodera om motsvarande åtgärder föreslogs gentemot "svenskar" med "avvikande" livsstil, trosuppfattning, politiska åsikter etc. Det här har, och det bär mig emot att säga, fascistiska drag. Den som fortfarande tror att det liberala samhället lever och mår bra räcker upp en hand. Ett trist slut på en vacker chimär.

  /m

  SvaraRadera