25 november 2008

centerns u-svängning

Som jag förstod det så var Centerpartiet i tidernas begynnelse ett i princip grönt parti. Det vill säga, ett parti med värden som hållbar utveckling och solidaritet som riktmärken istället för 1800-talsgubbar.

Tiden gick och den gröna färgen mattades av. Den egna idétraditionen byttes ut mot libertarianismen. Men fram till bara för att tag sen hade de fortfarande ett miljöengagemang och -tänk. Jag träffade Magnus Andersson och passade på att fråga: vad innebär det för er att vara "gröna"? Han svarade "det är att tycka att miljöfrågor är viktiga". Ungdomsförbundets ordförande kände inte till att det fanns en grön ideologi.

Idag är miljötänket bortblåst. Det heter att "kärnkraft är bara en del av det som måste göras" (Andreas Carlgren i Riksdag&Departement) och "Kärnkraften blir kvar som en viktig del av svensk energiförsörjning under överskådlig tid" (Maud Olofsson). Linje 3-Lennart måste vända sig i sin wikipediasida.

Jag välkomnar alla besvikna centerpartister att åter gå med i den gröna rörelsen. Välkomna till Miljöpartiet de Gröna.

Flera: Maria W välkomnar centerpartisterna, Johan L

6 kommentarer:

 1. Dags för en riktad annonskampanj? Någon måste ju väcka de här snubbarna!

  SvaraRadera
 2. Emma: gubbarna i c böjer sorgset nacken och skäms, men blir kvar i partiet. Det är alltför få som inser att det är både bättre och riktigare att byta parti än att byta övertygelse. En riktad kampanj är befogad, men frågan är om den skulle ge så mycket. Tyvärr.

  SvaraRadera
 3. jag tycker inte centerpartiet borde få ha den gröna färgen. dom förtjänar den inte. de borde lämna över den till oss, Mp, ist! för vad får vi för färg när de olika partinamnen skriv i olika media osv? jo GUL.... bara för att grönt är upptaget av C.. *suck* vi är ju way mer gröna än dom..

  SvaraRadera
 4. Anonym01:00

  Bönderna har alltid varit den mest ärkekonservativa av samhällsgrupper.

  SvaraRadera
 5. Och eftersom den gröna ideologin förefaller vara så självklar för dig kanske du skulle kunna definiera grunderna i den? Var på ett seminarium med Cogito på temat och de lyckades inte kläcka fram mer än att den gröna ideologin består av ett antal gemensamma åsikter (miljön är viktig, mindre arbete etc).

  Varifrån dessa åsikter härleds har jag dock inte hört någon förklara.

  SvaraRadera
 6. Det kan jag absolut göra, kan lägga ut mina föreläsningsstolpar. Annars finns det ju x antal böcker och skrifter utgivna.

  Tills dess: Har du mkt tid, läs en fördjupningstext, Perspektiv på grön ideologi. Har du mindre tid, läs Grön Ungdoms definition eller Maria Ferms "Därför är jag grön".

  SvaraRadera