3 september 2007

grön ideologi och Centern

Centern påstår ganska ofta att de är ett "grönt liberalt parti". En kombination som för mig blir en ideologisk kullerbytta, kaka på kaka... Men det borde i alla fall båda för goda samarbeten med ett helgrönt parti som De Gröna.

Men i praktiken känns det som C numera enbart vårdar den (ny?)liberala delen av partiet. I SvD säger Håkan Larsson, tidigare riksdagsledamot (c):
Vi är en egen idérörelse (...) inte ett i första hand liberalt parti. Att fortsätta röra oss mot en nyliberal Stureplanscenter vore farligt. Långsiktigt ska vi jobba för breda överenskommelser över blockgränsen.

Centern är inte medlemmar i Global Greens, European Green Party eller någon annan internationell samling av gröna partier. I EU-parlamentet sitter de i den liberala gruppen och inte i den gröna gruppen. Att då fortsätta hävda sig som "gröna" är falsk marknadsföring.

Men, för att vara lite positiv såhär på måndag förmiddag - bra C-kongressbeslut i urval: Höjd koldioxidskatt på bensin, förbud av fossildrivna fordon 2015, avskaffa tv-licenser, samma värnplikt för både män och kvinnor (om vi ska ha någon).

Andra bloggar om grön ideologi, Centerpartiet.

1 kommentar:

  1. Jag läste någon artikel i vilken alla partiledare/rör för riksdagspartierna fick uttala sig. De menade att det där med att vara gröna inte kunde vara miljöpartiet kunde ha patent på, att det inte bara är vi som bryr oss om miljön i princip.

    Ungefär som att säga att sossar och vänsterpartister inte kan ha patent på att kalla sig röda eftersom även andra tycker att solidaritet är viktigt.

    SvaraRadera