de gröna slopar eu-utträde
Miljöpartiet de Gröna har nu släppt frågan om att Sverige ska lämna EU. För första gången finns ett parti i Sveriges riksdag som är starkt EU-kritiskt men inte -motståndare. I det partiet trivs jag.
Flera gröna reaktioner: Chefen, Birger, Rasmus, Maria, Johan, Jakop, Alexander, Johannes, Emma, Joakim, Tomas, Charles, Christian, Emilia, Tomas, Emma, Linnea, Fredrik, Anna och Lennart.
Och här är 132 gröna personer som argumenterar för att det här var rätt beslut.
edit: SVT Opinion passar på att dissa min tonårsliknelse.
edit 2: Och Philip kreddar mig för att jag var tidigt, skarpt och "fabulöst" ute i frågan.
Det är bara att gratulera alla i Nej-lägret till en väl genomförd kampanj med sakfrågan i fokus.
SvaraRaderaSom utomstående kan jag säga att jag har imponerats av den väldigt låga graden av personangrepp och smutskastning, i alla fall i det som har nått oss nyfikna utanför mp.
Jag tror verkligen att mp kan och ska göra mycket nytta inom EU där kritik mot de processer som haltar är viktigt för alla medborgare i Europa, inte bara i Sverige. Våra grannar i östeuropa behöver EU för att påskynda sin demokratisering och arbete med mänskliga rättigher och miljö. Här kommer mp med all säkerhet att vara en viktig bundsförvant för både liberaler och demokratiska socialister. Utan ett slopat utträdeskrav hade beröringsångesten med er inte kunnat försvinna.
Lycka till!
säger en nyfiken
/Claes
För övrigt har många uttryckt glädje över beslutet eftersom de menar att det hjälper till att inte förknippa miljöpartisternas EU-kritik med sverigedemokraters. Det är ett märkligt argument. Miljöpartiet har ju satt en standard som sannolikt uppmuntrar fler, exempelvis vänsterpartiet, att följa efter. Vill miljöpartiet att inbitna EU-kritiker bara ska kunna rösta på Sd? Miljöpartiet kan behöva formulera ett nyanserat svar.
SvaraRaderaNu får vi kämpa för en medlemsomröstning om namnbyte också ;-)
SvaraRaderaLuka: Det är försvinnande få som baserar sitt val av parti på enbart EU-frågor i allmänhet och enbart frågan om svenskt utträde i synnerhet. De gröna väljarna är de som är mest positiva till invandring och jämställdhet. Det finns ingen demokrafisk beröring mellan oss och SD:s väljare.
SvaraRaderaAnders: De som baserar sitt val av parti på enbart EU i allmänhet och enbart frågan om svenskt utträde i synnerhet har ni ju gjort er av med nu. Slutsats: De försvinnande få som röstade på mp har nu ingen anledning att rösta på mp.
SvaraRaderaLuka: Jag tror inte att din analys stämmer. Det är nu mp kan bli ett bredare grönt parti som också på allvara kan locka vänsterliberala väljare med en radikal agenda.
SvaraRaderaLuka: Baserar du det på att vårt opinionsstöd och medlemsantal växer?
SvaraRaderaClaes: Det är det jag är rädd för. Gröna partier bildades för att göra rent hus med socialliberalismen, inte bli den.
SvaraRaderaAnders: Jag tror att ert opinionsstöd växer inåt som en tandvärk som kommer slå tillbaka.
SvaraRaderaLuka: Nu skrev jag ju inte socialliberalismen utan vänsterliberaler med radikal agenda. Det är verkligen inte samma sak och det finns definitivt en frihetlig västerliberal linje hos mp sedan länge i många delar.
SvaraRaderaClaes: Du menar alltså att detta beslut var ett bevis på en slags frihetlig vänster inom mp? Det får du nog förklara närmare! Som frihetlig ledarredaktör för en debattidning åt "vänster" är det svårt att hålla med.
SvaraRaderaNej, jag använde inte heller begreppet frihetlig. I alla fall inte in de termer som du som vänsterdebattör vill använda det begreppet.
SvaraRaderaDet handlar om att våga driva både en agenda med liberala inslag och samtidigt våga se strukturer som kräver reformer. Det är ur det som jag tolkar att mp nu har hittat en pragmatisk position som ger dem möjlighet att på allvar påverka den politik som förs inom unionen. Det kommer att tjäna miljöpolitiken mycket väl.
Summornas summa: Socialliberalism.
SvaraRaderaOch nej, liberalism med sociala inslag är inte frihetlig vänster (om vi ska hålla oss till de gängse definitionerna, vilket jag anser, eftersom det gör saken lättare).
Det ska bli riktigt spännande att se hur mp förvaltar sin nya centerideologi - i kollisionskurs med sin rörelses historia, ideologiska bakgrund, sina traditionella väljare, sitt partiprogram, sin medlemskår, sin EU-parlamentariker, sin gruppledare i riksdagen, sitt ungdomsförbund.