5 oktober 2008

20 år senare

Den 5 oktober 1988 var jag fem år. Då, för exakt tjugo år sedan, kom Miljöpartiet de Gröna in i riksdagen för första gången. Vi har faktiskt ännu inte lyckats klå '88 års valresultat (5,5%) men vi närmade oss 2006 och allt (opinionsläge, medlemsantal etc) tyder på att vi äntligen kommer toppa det resultatet 2010.

2010 kan också bli första året som De Gröna sitter i regeringsställning i Sverige. För första gången kommer ideologiskt gröna politiker på riktigt få ett helhetsansvar för svensk politik. För en del låter det skrämmande, men vi blir fler och fler som längtar efter det.

De svenska partierna tappar nästan 30 000 medlemmar varje år. "Med nuvarande takt finns inga medlemmar kvar 2013" analyserades det 2000. Men Miljöpartiet, som enda parti, ökar i medlemsantal. Jag tror att en bidragande orsak är att ett medlemskap i De Gröna faktiskt betyder något. I veckan avslutades en medlemsomröstning om EU-utträdesfrågan. Jag skulle vilja se något annat parti som ger all makt till sina medlemmar i en fråga som anses vara så laddad. I januari ska medlemmarna åter igen rösta, listan till EU-parlamentet ska beslutas i en omröstning.

Partiet som jag och så många andra blivit förälskade i växer, utvecklas och kommer snart att ta över världen. Häng med - bli medlem!

Fler som är peppade på 20-årsjubileumet: Emma, Maria, Alex

1 kommentar:

  1. det är underbart! grattis världens bästa parti! <3

    SvaraRadera