5 oktober 2008

diskriminerande samlevnadslagstiftning har ett bäst-före-datum

I sitt invigningstal på Regnbågsfestivalen sa Maria Wetterstrand:

Regeringen har nu sagt att de ska lägga fram en äktenskapsproposition i slutet av året. Det är på tiden. Och skulle de trilla på det kristdemokratiska målsnöret kommer vi i oppositionen att lägga fram ett eget förslag i riksdagen.

Socialdemokraterna (2005) och Moderaterna (2007) var de sista riksdagspartierna (förutom kd) att sålla sig till de partier som vill införa en könsneutral äktenskapslagstiftning. Nu har s+v+mp lyckats med det som m+c+fp inte lyckats med: att formulera ett färdigt lagförslag på hur det ska gå till.

Om regeringen inte skulle lyckas pressa fram en godtagbar kompromiss så kommer de de borgerliga ledamöter som sätter likabehandling före partipiska att kunna joina den rödgröna oppositionen och sätta ett slut för den diskriminerande samlevnadslagstiftningen.

Äntligen är frågan ur världen, så att de sexualpolitiskt ansvariga politikerna kan börja jobba med andra frågor; som likabehandling av transpersoner och en modern familjepolitik - som till exempel miljöpartiets förslag om barns rätt till alla sina de facto vårdnadshavare.

1 kommentar:

  1. Claes21:41

    Bra jobbat!

    Det ryktas ju om att Alliansen inte har lyckats att enas om att begreppet äktenskap ska användas i sin proposition. De faller i sådana fall till föga för en liten opinion som kräver att det skall finnas diskriminerande attityder och strukturer kvar i Sverige. De vill inte rycka upp de sista rötterna för apartheidsamhället.

    Hoppas att ni i det fall det är så illa kan få tillräckligt med borgerliga ledamöter att rösta på er motion. Men det kan vara tufft att rösta på oppositionens förslag. Särskilt efter manglingen i FRA-frågan.

    SvaraRadera