19 augusti 2008

när blir en friskola en elitskola?

Precis som Frank Nilsson är jag också ganska irriterad på delar av Aftonbladets "granskning" av elitskolorna. Det är jättebra att medierna diskuterar situationen i svenska skolor, både kommunala och friskolor, och texten idag om hur mycket vinst som vissa plockar ut från sina skolor kan ju ha ett visst allmänintresse. Men det har också blivit slaskjournalistik:

Vem bryr sig om något fler procent av ministrarnas barn går i friskolor? Vad blir nästa scoop? Att moderater tjänar mer än genomsnittet? Att vänsterpartister oftare äger Kommunistiska manifestet?

Och när blir en friskola en elitskola? Vad är "elit" med att gå på en Waldorfskola? Eller att en föräldrar driver ett föräldrakooperativ? Om jag lyckas hitta en skola med ett välutvecklat jämställdhetsarbete som råkar drivas av ett företag, är det en elitskola då?

3 kommentarer:

  1. Anonym07:54

    Håller med om att det är irrelevant - eller snarare ett konstaterande av det uppenbara - huruvida ministrars barn är överrepresenterade i friskolorna.

    Att (en del) friskolor plockar ut vinst är ett samhällsintresse. Och det är ett av de skäl till att jag är kritisk till Mp-linjen i den här frågan. Vad är det som är så bra med friskolor egentligen? Ur ett grönt perspektiv. Det har inte jag fattat.

    SvaraRadera
  2. Anonym07:55

    Korrektur:
    "är av allmänintresse" skulle det stå, inte "är ett samhällsintresse".

    SvaraRadera
  3. Jag har gått i en kommunal grundskola på Östermalm och en hel del friskolor på gymnasienivå runt om i Stockholm. Behöver jag verkligen delge vem som vann elitist-ligan? Okej då: det var ingen av friskolorna.

    SvaraRadera