19 augusti 2008

låt oss prata om HIV

Läste Anders Lickes rapport från HIV/aids-konferensen i Mexico City på QX.se. Sverige blev kritiserade av MR-organisationer för att vi är dåliga på s k ”harm reduction”, det vill säga att man minskar HIV-risken för missbrukare genom att se till att de har tillgång till rena sprutor. Trots ett försök i Skåne sedan lång tid tillbaka så finns inte det här arbetet nationellt.

Jag förstår verkligen inte retoriken hos de politiska motståndarna: "Folkpartiet tänker stoppa alla försök till sprutbytesprogram i Stockholms läns landsting" och moderaterna tycker att ett utbytesprogram 'sänder dubbla signaler'". No shit! Men om nu folk knarkar, är det då bättre att de "bara" knarkar eller att de knarkar och får HIV?

Jag saknar en debatt om HIV/aids-frågor i Sverige, trodde det skulle hända lite mer efter att Andreas Lundstedt modigt kom ut som HIV-positiv förra året.

4 kommentarer:

 1. Håller så klart med dig.

  SvaraRadera
 2. Claes19:11

  Sverige har mycket att ta tag i när det gäller HIV-frågorna. Förutom det självklara med att ha ett väl utvecklat sprutbytesprogram måste smittskyddslagen med sin absurda informationsplikt genast ses över. Den senare plikten verkar helt kontraproduktivt för all prevention.

  För visst är det enklare att inte gå och testa sig och ev få behövlig behandling än att efter beskedet alltid riskera att bli utsatt för utpressning?

  Ibland har svenska politiker väldigt nära till sin moraplanik...

  SvaraRadera
 3. Jag har bett min vän Nicklas att gästblogga lite om HIV/aids-frågor då min känsla av behov av debatt övergår min egen kompetens. Kommer upp inom kort.

  SvaraRadera
 4. Claes12:47

  Bra idé!

  SvaraRadera