19 augusti 2008

fem x 53 (5)

Näst sista pristagaren i tävlingen blev Carl Högfeldt som spikade in det fascinerande statistikivriga Högerpartiet, dåvarande Moderaterna, med en viss tvekan (därav en borttagen kommentar). Då var det dags för sista delen och den uppmärksamme kan nu använda uteslutningsmetoden, men det finns också en anledning att spara det här riksdagspartiet till sist. Det är svårt att gissa på så mycket annat.

Det sista av de fem riksdagspartierna 1953 med egna ord. Del fem av fem:
"Partiet förutsätter att den politiska makten skall erövras av arbetarklassen i förbund med övriga utsugna och utplundrade klasser [...] Till sist betonas: Arbetarklassen försvarar den nationella självbestämmanderätten och nationernas likaberättigande, och åsyftar varaktig fred och förbrödring."

Okej kamrat, sista chansen nu...

4 kommentarer:

 1. Jag vill vinna! (och älskar för övrigt att göra det!)

  Sveriges Kommunistiska Parti, såklart!

  SvaraRadera
 2. Ja, något annat än SKP kan det förstås inte vara.

  SvaraRadera
 3. Nej, Kommunistiska partiet går det ju faktiskt inte att gå miste på, så 1 poäng till Christian. Jag gillar hur de betonar att de respekterar nationellt självbestämmande.

  SvaraRadera
 4. Var det någon annan en jag som slogs av hur lite som faktiskt hänt på 55 år? Har en inte alltid hört att partierna var mer olika och trogna sin ideologi förr? Jag tycker att då som nu lät partierna ungefär likadana och svängde sig med fina ord som frihet och rättvisa mer eller mindre direkt. Även vänsterpartiet lät ganska likt de andra i sin politik bara roligare och mer direkt framlagt - precis som idag.
  De som vunnit alla val har varit kapitalisterna, oavsett paristämpel.

  Det är lite roligt att leka med tanken hur miljöpartiet hade låtit ´53, jag tror att de faktiskt hade kunnat vara det enda parti som lyckats utmärka sig. Då som nu.

  SvaraRadera