26 augusti 2008

att ställa krav är att bry sig

Migrationsminister Tobias Billström skriver på DN Debatt om att ställa krav på invandrare. Det är väl en rimlig uppföljare på bästsäljare som "ställa krav på sjuka" och "ställa krav på arbetslösa".

Det går att skriva mycket om artikeln och dess sakpolitiska, ganska tunna, innehåll. Men det tråkigaste är att vi med Billström i spetsen närmar oss den danska debatten - ett uttalat mål från ministern. Något jag haft farhågor om sedan han tillträdde.

Tänk om man istället hade fått läsa en DN Debatt om hur regeringen ska ställa krav på banker, campingplatser eller gym som diskriminerar? Det vore att ställa krav för att bry sig.

12 kommentarer:

 1. Anonym11:37

  Blanda inte ihop invandrare med flyktingar. Varför får man inte ställa krav på invandrare? Klart man inte kan kräva att en flykting ska ha arbete för att få stanna, men en invandrare? varför inte? de flesta andra länder gör så idag. Sverige har ingen skyldighet att försörja jordens befolkning.

  SvaraRadera
 2. Billström har naturligtvis rätt. Det var ett bra utspel.

  Problemet är att utspelet inlemmar sig i överordnad borgerlig klassförskansningspolitik, vilket enligt Tankelagen Om Primitiv Association betingar Aftonbladsvänsterns reaktion, med obligatoriskt retorikutbrott humanism fiske i främlingsfientlighetens grumliga vatten blah blah blah blah varigenom vänsterpolitiken diskrediteras folkligt och den borgerliga huvudagendan i själva verket biträdes.

  Här blir det lite komplixerat. Analysen behöver föras i mer än ett led, vilket natuligtvis övergår den politiskt-mediala överklassens supraklavikulära kapacitet (folket har ingen alls). Politik = Dumskallarnas Sammansvärjning.

  SvaraRadera
 3. Anonym: på vilket sätt menar du att det kommer hit invandrare som varken är asyl-, anhörig- eller arbetskraftsinvandrare? Vilken grupp invandrare är det du syftar på?

  SvaraRadera
 4. Handlar inte inlägget i själva verket om att ställa tydligare krav på invandrare från samhällets sida så att de inte som i nuläget ska fastna i ett vakuum av arbetslöshet när de istället faller offer för arbetsgivarnas ofta betydligt mer godtyckliga krav på sina anställda? Finns det inte en risk att arbetsgivare lättare kommer undan med diskriminering när det inte finns några riktlinjer från centralt håll som ger samma rättigheter till alla som uppfyller dem? Det är sant att inlägget inte innehåller något handfast förslag om vad som ska göras åt diskriminerande arbetsplatser, men har vi själva något bättre svar på den frågan?

  SvaraRadera
 5. Anonym13:53

  Naturligtvis har Billström o Co rätt.
  Någonting måste hända. Och man borde gå ännu längre. Invandringen borde strypas till ett minimum tills vi har fått ordning och reda i landet.

  Enligt UNHCR:s sammanställning är Sverige västvärldens fjärde största asylland.
  Sverige tog emot en dryg tredjedel av de totalt 6 240 somalier som sökte en fristad i västvärlden.

  Vad är det som lockar somalier till just Sverige av alla länder i världen? Är det vårat klimat och chansen till att få ett jobb? Eller är det chansen till en kravlös tillvaro och livstidsförörjning genom svenska skattemedel?

  //Jinge

  SvaraRadera
 6. Nisse: Har du läst ditt egets partis motioner om anti-diskriminering? Senast den från i våras?

  Jinge: Dina påståenden om somalier ligger på gränsen för vad jag tillåtet ska publiceras i bloggen. Jag föreslår att du läser på (a) vad som får människor att emigrera, (b) mellan vilka länder människor migrerar och (c) vilka länder som är bäst rustade för att ta emot fler personer (faktorer som befolkningstäthet, demografi, resurser osv).

  SvaraRadera
 7. Anonym17:07

  Sverige är intressant i den bemärkelsen att det inte går att debattera integrationspolitik utan att löpa stor risk att stämplas som rasist. Allt fler börjar dock ta bladet från munnen och konstatera att den socialdemokratiska politiken som lett fram dagens situation är ett fiasko. Det är helt rätt av Billström att ta upp frågan och så outgrundligt förutsägbart att han från vänster bemöts med rasist-kortet i högsta hand. Det är fruktansvärt fegt. Låt oss prata om varför asylsökande behandlas som djur, varför frustrerade invandrarungdomar drar omkring på stan och varför näringslivet inte anställer folk med fel namn.

  SvaraRadera
 8. at some point, immigration is an issue that must be taken hold of. as it stands right now, if immigration continues unhindered, the social welfare system could find itself in economic trouble. setting expectations on the people that are moving to sweden should not be something that needs to be debated. expectations can be found in every arena. laws, cultural mores, cultural values. when you travel or move abroad, the idea is not to impose your will on the country you are going to but instead marry the two. without setting any expectations, you imply that this country has no values, mores, or culture that should be adhered to. and that is unacceptable.

  SvaraRadera
 9. the hairy swede: what do you mean with "if immigration continues unhindered"? Sweden has a regulated immigration.

  SvaraRadera
 10. hanna g11:14

  Jag tycker debattartikeln var bland det bästa jag läst på länge! Den tog äntligen upp sunda tankar på hur invandrarpolitiken kan förbättras, för det behövs! Och precis som tidigare skrivet här uppe; det finns en anledning till att människor vill komma hit. Vi har ett bra land, med vettiga värderingar, som vi borde föra vidare!

  SvaraRadera
 11. Menar ni alltså att "individuella rättigheter" för barn, kvinnor och hbt-personer är något "svenskt"? Jag vet ganska många svenskar som beter sig rätt illa mot barn, kvinnor och hbt-personer - och ganska många utlänningar som faktiskt till och med är barn, kvinnor och hbt-personer...

  SvaraRadera