19 juni 2008

de gröna liberalerna

Miljöpartiet de Gröna är en del av en global politisk grön rörelse. Vi kanske är den mest eniga politiska rörelsen av de större; vilket till exempel yttrar sig i EU-parlamentet, där den gröna gruppen som röstar mest samspelt, i kontrast till de splittrade grupper De konservativa EPP-ED (m och kd) eller De socialdemokratiska EPS (s).

De gröna partier som lyckats bli stora runtom i världen har ofta gemensamt att de har en ganska bred väljarbas och tar röster från både de förlegade blocken "högern" och "vänstern". Det svenska gröna partiet har slagit fast att vi vill vara "ett alternativ för människor som kallar sig allt från frihetlig vänster till socialliberaler" (valanalysen 2006).

Bland våra medlemmar finns redan den här bredden. Vi är alla gröna och överens om det allra mesta men vissa av oss känner oss närmare den frihetliga vänstern medan andra av oss känner oss närmare socialliberalerna. Den gröna ideologin rymmer oss alla. Bland väljarna är det däremot inte lika uppblandat. En stor majoritet av våra väljare definierar sig som "vänster".

Men, vad händer nu? Redan i senaste SCB-mätningen kunde man se att vår ökning berodde på att vi tagit från Fp och M. Och frågan är om de senaste dagarnas händelser kan bli genombrottet för ett brett grönt parti i Sverige? Kommer de liberala väljarna? Jakop och Zaida skriver om besvikna liberala väljare ringer till mp:s kansli. Folkpartisten Philip Wendahl skriver på sin blogg om hur en tidigare förbundsstyrelseledamot i LUF lämnad (fp) för oss gröna. Jag har pratat med fler besvikna LUF:are som ser det här som droppen som fick bägaren att rinna över.

Min vän och den liberala bloggurun Fredrik Westerlund har sedan länge outat sig: "Det är alls ingen hemlighet att jag inte är odelat positiv till folkpartiet. Det råder inte heller någon sekretess kring att jag inte är odelat negativ till miljöpartiet." En gång (jag tror folkpartiet precis hade gjort något ovanligt korkat) utmanade jag honom på att lista vad som hindrar honom från att rösta grönt. Listan innehöll åtta punkter, där EU-utträdet var ohotad etta.

I höst ska partiet medlemsomrösta i frågan "Ska miljöpartiet förorda att Sverige ska lämna EU" och redan på kongressen var en majoritet av ombuden sugna på att slopa utträdeskravet. Om den omröstningen kommer fram till det jag hoppas på tror jag det kan vara ännu en viktig pusselbit för att socialliberalerna vågar släppa sargen - och komma in i den gröna matchen. (Om man blir medlem under juni så hinner man till och med rösta i medlemsomröstningen.)

Jag vill mest säga Välkommen till de nya gröna väljarna. Tillsammans kommer vi att göra det här partiet ännu bättre.

4 kommentarer:

 1. Glöm inte vänsterliberalerna! (Det är inte samma sak som vare sig socialliberaler eller frihetliga socialister.)

  SvaraRadera
 2. Om du hör av dig till mig kan du få namn på liberala profiler som jag hört fundera på att rösta på mp i nästa val :)

  SvaraRadera
 3. Och, till protokollet: Jag är inte längre medlem i folkpartiet och jag kommer inte att rösta på folkpartiet i nästa val.

  SvaraRadera
 4. Nej. EU-utträdet är ju er inträdesbiljett för att locka riktiga liberaler.

  SvaraRadera