4 februari 2008

ett grönt Europa

Redan för flera år sedan var jag med i Qruiser-klubben "Gröna för EU". På den obligatoriska valberedarfrågan "har du någon avvikande åsikt från partiprogrammet" har frågan om EU-utträdet alltid dykt upp. Jag har aldrig hymlat med att jag tycker att det är orimligt att som parti driva att Sverige ska lämna EU. Därför gick jag idag med i facebookklubben "Grönt Europa" och hoppas att kongressen röstar för Rasmus Ling et als motion om att avskaffa utträdeskravet på kongressen i maj.

Idag fungerar EU katastrofalt. Hela strukturen är fel och alla pengar vi skyfflar in i EU-byråkratin gör ofta mer skada än nytta. Fiskepolitiken och jordbrukspolitiken är bara två tydliga exempel på ett samarbete som inte fungerar. (Dessutom är det den omysiga konservativa röran av europeiska moderater och kristdemokrater som har de flesta rösterna i parlamentet.) Men jag är övertygad om att det går att reformera unionen och hitta bättre samarbetsformer som gynnar en grön utveckling i Europa.

En rimligare politisk linje för kritiker tycker jag skulle vara att i sådana fall lägga ner EU och ersätta det med någon annan form av europeiskt samarbete. Om det fanns ett sådant förslag på hur man på ett vettigt sätt sköter en sådan övergång är jag beredd och lyssna. För det vi behöver är någon slags samarbete; jag vill bygga smidiga järnvägsförbindelser mellan länderna på vår kontinent, jag vill stötta minoriteters rättigheter i andra länder än mitt eget (som Bartek brukar säga: att som minoritet i Polen känner man nu att det finns politiker från andra länder som ska representera honom i egenskap av europé), jag vill samfinansiera stora strukturella satsningar på hållbar energi och så vidare...

Min bild av unga gröna idag, som nästan alla har rest i Europa och är uppvuxna med täta kontakter med vänner i hela världen via Internet, är att vi är mer positiva till europeiskt samarbete än äldre gröna. Vi får se om Grön Ungdoms riksårsmöte den 15-17 februari vågar göra upp med en gammal helig ko inom Miljöpartiet de Gröna - och ge våra kongressombud i uppdrag att slopa utträdeskravet.

5 kommentarer:

 1. Dagens länktips, Anders: http://www.freerice.com/

  Fridens
  - Filippa

  SvaraRadera
 2. EU fungerar jättedåligt, men det är orimligt att vilja lämna? Långt innan Sverige gick med i EU har vi deltagit i ett europeiskt samarbete. Norge gör det idag utan att vara medlemmar i unionen (men de slipper de mest negativa varianterna av "samarbete", såsom den miljövidriga och osolidariska jordbrukspolitiken).

  Jag tror att du har fel att det är resande och täta kontakter som gjort svenska ungdomar mer EU-vänliga. Det är inte en slump att det är den generation som levt hela sitt liv som EU-medlemmar som nu är vill vara kvar - de känner inte till ett Sverige utan EU.

  Det är självklart att vi ska delta i europeiska och globala samarbeten i framtiden, men EU är ett hinder för positiva samarbeten, inte det enda alternativet för att uppnå sådana.

  SvaraRadera